Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Test: Røde Blimp og Reinhardt Soft-Zep
Januar 2009
To alternativer til
Rycotes Zeppeliner
ngelske Rycote er den ubestridte konge når det gælder vindhætter til shotgun-mikrofoner. Men nu er australske Røde kommet med et interessant alternativ. Og oppe i Frederikshavn har man også en løsning...


Finn Nesgaard

Lad os starte med den danske Soft-Zep, for den er utraditionel i sin konstruktion, og den giver nogle fordele, ikke mindst mht. vægten.

Soft-Zep kommer ikke overraskende fra Rodney Wilkins og hans firma Reinhardt i Frederikshavn, for han har efterhånden skabt et nærmest altfavnende sortiment af almindelige skumvindhætter med tilhørende pelsovertræk. Og når skummet kan anvendes her, hvorfor så ikke lave en stor vindhætte af samme materiale til de retningsbestemte shotgun-mikrofoner?

Resultatet er Zeppeliner-formede skumvindhætter i to længder, nemlig 38 og 32 cm, og med en udfræsning der passer til mikrofoner med en diameter fra 19 til 24 mm. Konstruktionen er rosværdigt enkel, for mikrofonen stikkes bare ind i skumblokken hvorefter man er klar til optagelse. Man kan endda stikke mikrofonen ind i enden af vindhætten mens den tilhørende pels er monteret nemmere kan det ikke være.

Skumvindhætten er monteret i en simpel holder bestående af to blå glasfiberringe og et bundstykke der holder sammen på det hele. Spinkelt, men alligevel ganske effektivt. Under holderen er monteret et solidt håndgreb med vippeled og gevind til boomstang. Håndgrebet har en blød gummibelægning der reducerer risikoen for håndstøj, og som en ekstra fordel kan det fås med indbygget XLR-stik så man undgår et ledningstræk i mikrofonen.

Kort sagt: Soft-Zep konstruktionen er genialt enkel og effektiv. Og vægten er kun 390 gram inklusive håndgreb, og 495 gram når pelsen er monteret. Prisen er 2.700 kr inklusive pels, men man kan også få en skrabet model til brug på boomstang for 1.450 kr. Priserne er eksklusive moms.

Vellykket kopi

Testens anden deltager er den såkaldte Blimp fra Røde Microphones. Trods det dansk klingende navn er Røde en australsk mikrofonfabrik der har specialiseret sig i professionelle løsninger på forskellige kvalitetsniveauer fra semiprof til fuldt professionel, og under alle omstændigheder til priser der ofte er det halve af hvad sammenlignelige produkter koster.

Det komplette sæt Røde Blimp koster 1.450 kr plus moms hvilket er under det halve af forbilledet, Rycote Zeppeliner Windshield Kit. Og sættet har adaptere til praktisk taget samtlige shotgun-mikrofoner på markedet.

Ligner Rycote

Erfarne Rycote-brugere vil i øvrigt straks føle sig dus med Røde Blimp, for de to produkter ligner hinanden nærmest til forveksling.

Du monterer mikrofonen i et dobbelt gummiophæng, der er fastgjort til en dobbeltskinne med håndgrebet på undersiden. Skinnen skubbes derefter ind i selve vindhætten, der består af et plastrør og to halvkugleformede endestykker. Både rør og endestykker er perforerede med sekskantede, bicelleformede udskæringer, og på indersiden er limet et finmasket (nylon?)stof, der står for den egentlige reduktion af vindhastigheden, og dermed reduktion/eliminering af vindbulderet.

Man bemærker straks, at håndgrebet er udstyret med en snaplås, så vinklen kan justeres med et enkelt greb. Men man slipper ikke for de sædvanlige skruetvinger når metalskinnen skal fikseres i vindhætten.

Røde Blimp leveres som standard med en langhåret pels og der medfølger en børste så man kan frisere hårene for et opnå den bedste virkning. Ærgerligt nok så fælder pelsen del, i hvert fald når den er ny. Så hvis man ikke i forvejen har hund i huset kan hårfældningen godt virke lidt irriterende. Men det vigtigste er naturligvis den lydmæssige effekt. Og hermed er vi fremme ved AVMs testmålinger.

Diskanten dæmpes

Desværre er der ingen vindhætter som er helt neutrale rent lydmæssigt. Det er især diskanten som kan være et problem, og rutinerede brugere af Rycotes Zeppelinere har derfor diskanthævning som et fast ritual i dagligdagen.

AVMs testmålinger viser at de to nye løsninger ikke er bedre end forbilledet.

Røde Blimp er ganske vist rimeligt neutral mht. lyd der kommer ind lige forfra, og det er trods alt det vigtigste. Men lyd fra siden reflekteres af plasticrøret, og det skaber nogle målelige interferenser. Egentlige problemer opstår der dog først når man monterer Rødes pelsovertræk, for så dropper diskanten også for lyd der kommer ind forfra, og desværre sker det kraftigste diskantfald lige i det område der er vigtigst for taleforståeligheden.

Reinhardts Soft-Zep dæmper under alle omstændigheder diskanten, både for lyd fra siden og forfra. Og dæmpningen bliver forstærket yderligere når pelsen monteres. Dæmpningen er dog ret konsekvent, og der er derfor gode muligheder for at modvirke den med en efterfølgende diskanthævning.

Eliminering af
vindbulder

Når man sætter en vindhætte på mikrofonen er det jo for at dæmpe, eller allerhelst eliminere vindbulder, og en evt. farvning af lyden kommer derfor i anden række. Spørgsmålet er derfor: Hvor effektive er de to vindhættesystemer til at eliminere vindstøj?

I den forbindelse opererer man som standard med en vindhastighed på 10 meter i sekundet, svarende til at køre i en bil med 36 km i timen. Vi har derfor testet Reinhardt Soft-Zep og Røde Blimp ved at stikke dem ud af sideruden mens vi kørte henholdsvis 36, 50 og 60 km i timen.

Det vigtigste resultat af denne test var, at begge vindhætter klarede de 36 km/t med et minimum af vindbulder ikke mindst når de blev udstyret med pels.

Testholdet konstaterede at Røde Blimp klarede de 36 km/t til UG med kryds og bolle kun når den blev holdt på tværs af vindretningen og den ikke var udstyret med pels kunne man høre en svag vindstøj.

Helt så godt gik det ikke med Reinhardt Soft-Zep, for her oplevede vi en svag vindstøj ved 36 km/t, uanset hvordan vi brugte vindhætten. Men støjen var trods alt ubetydelig i forhold til når mikrofonen blev brugt uden vindhætte.

Helt generelt var Soft-Zep lidt dårligere til at dæmpe vindstøjen end Røde Blimp dog med den overraskende undtagelse at da soft-Zep blev holdt op imod vindretningen med 60 km/t, oplevede vi kun en svag vindbulder selv om bulderet var ganske kraftigt ved 50 km/t. Tilsvarende oplevede vi kun en svag vindbulder uanset hastigheden når soft-Zep var udstyret med pels og den blev holdt på tværs af kørselsretningen .

Det var med andre ord lidt uforudsigeligt hvordan Soft-Zep reagerede på de forskellige vindpåvirkninger.

Konklusion

Begge de testede løsninger giver en markant reduktion af vindstøjen ved standardhastigheden på 10 m/s, eller 36 km/t, og virkningen er også tydelig ved 50 og 60 km/t, selv om den høje hastighed som hovedregel resulterer i et ganske kraftigt vindbulder.

Prisen for den reducerede vindstøj er et tab af diskant, ikke mindst når der anvendes pels. Desuden viste AVMs målinger at Reinhardts løsning reducerer mikrofonens retningsvirkning, så der blive mindre forskel mellem lyd forfra og fra siden.

Begge de testede løsninger har en god mekanisk kvalitet i professionel klasse.


Gå tilbage


Reinhardt Soft-Zep er en skumvindhætte der passer til shotgun-mikrofoner. Konstruktionen er genialt enkel med et par blå ringe som holder om skumvindhætten og et håndgreb med blød gummibelægning.
Klik for større billede

Rycote-brugere føler sig straks på hjemmebane med Røde Blimp. Der medfølger et sæt adapterringe så man kan montere praktisk taget alle markedets shotgun-mikrofoner.
Klik for større billede

Røde Blimp er en kopi af Rycotes Zeppeliner. Den udmærker sig bl.a ved at håndgrebet er udstyret med en snaplås som gør det nemt at justere vinklen.
Klik for større billede

Fakta om
Reinhardt Soft-Zep

Plus
+ Genialt enkel konstruktion
+ Nemt at montere mikrofonen
+ God dæmpning af vindstøj
+ Håndgreb med blødt gummi reducerer håndstøj
+ Nem montering af pels
+ Lav vægt

Minus
- Kraftig diskantdæmpning
- Skummet nedsætter mikrofonens retningsvirkning

Pris
Reinhardt Soft-Zep koster 2.700 kroner komplet eksklusive moms

Kontakt
www.reinhardt.tv


Læs også
- Testmikrofon i god kvalitet
> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php