Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Video på Aalborg Universitet
April 2009
Glad professionalisme
Med lige dele nordjysk vanvid og ironi har de studerende ved Aalborg Universitet uddelt Riberprisen 2009. Prisen har sit navn efter lektor Jørgen Riber Christensen, og det er sjette gang den uddeles.

Den røde løber er rullet ud. Herrerne er i sorte jakkesæt med slips evt. krydret med en fiks lille hat. Damerne er i ultrakorte selskabskjoler med dybe halsudskæringer. Kort sagt: Der er lagt op til prisfest af oscarske dimensioner og til afterparty...

Begivenheden har tidligere været transmitteret af nordjysk TV. Det blev den ikke i år, men alligevel er der rekvireret en OB-vogn fra DB-Lux, dels for at kunne afvikle det storslåede show, dels for at producere en DVD som festdeltagerne senere kan købe.

Vognen er bemandet med et hold entusiastiske studerende, der styrer lyd og billede med fire kameraer i salen (inklusive et kamera på en 12 meters kran) plus et kamera i foyeren og et kamera i kælderstudiet hvor udvalgte videohold bliver interviewet af en veloplagt studievært. Det er derfor ikke kun Oscar-uddelingen der bliver matchet; nordjyderne er også på niveau med indvielsen af DR Byens koncerthus i januar.

Det er bare stort det her!

Førsteårsstuderende

Men begivenheden er også båret af en god portion vanvid og ironi, for baggrunden for det hele er 49 videoer der er produceret af de førsteårsstuderende på Humanistisk Informatik. Og uanset hvor megen entusiasme og iderigdom de unge har lagt i deres treminutters eksamensfilm, så bliver det aldrig til rigtige mesterværker der fortjener alverdens opmærksomhed.

Prisfesten har betydet, at filmenes kvalitet er blevet bedre og bedre fra år til år, siger festens midtpunkt, lektor Jørgen Riber Christensen. De studerende sætter sig simpelthen for at de vil vinde prisen, og sætter derfor alt ind på at nå det bedst mulige resultat. Og det er vældigt positivt.

Jørgen Riber holder da også en velkomsttale på sindigt jysk hvor han trækker linjerne tilbage til filmhøsten fra de foregående år: 2009-årgangen er klarere i handlingen, siger han. Den repræsenterer en ny moralitet i både form og indhold, for her arbejder men ikke kun med etikken, men også med det æstetiske. Det er simpelthen smukt, uanset hvad der sker i filmene. Det er et portræt af jeres generation. Man kunne kalde det glad amatørisme, men det gør jeg ikke. Jeg kalder det glad professionalisme. Det er kultur der gør universitetet gladere og sjovere.

Lærerigt projekt

AV-tekniker Per Mouritsen, som har ansvaret for universitetets videoproduktionsudstyr, er glad for prisfesten.

De studerende lærer en bunke af at afvikle sådan et liveprojekt med OB-vogn, syv kameraer og videoprojektor. Det er udtryk for et voldsomt engagement, og det vil de få glæde af når de senere skal have jobs i hververvslivet.

Det er også lærerigt for dem at skaffe alt det nødvendige udstyr, for de har ikke bare en stor pose penge. Meget af udstyret er simpelthen sponsoreret til begivenheden af branchens leverandører og udlejningsfirmaer. Og den kontakt kan de få glæde af i deres senere karriere.

Desuden får de studerende erfaring i fundraising, for det er nødvendigt med penge fra f.eks. fonde og lokale virksomheder. Og sidst men ikke mindst så får de erfaring med PR-arbejde, for en så stor begivenhed skal naturligvis omtales i alle aviserne med oplysning om hvem der vinder de forskellige priskategorier. Der skal derfor laves pressemeddelelser og snakkes med journalister.

Fakta om
Riberprisen

  • På Humanistisk Informatik på Aalborg Universitet er kortfilmsproduktion en del af studieordningen på første semester.
  • Riberprisen er en festival, som bedømmer og belønner kreativitet og kvalitet i de studerendes produktioner.
  • I år var det sjette gang prisen blev uddelt. Der var 49 tilmeldte film.
  • I de første år foregik prisoverrækkelsen i forbindelse med afdelingens julefrokost. Men siden 2004 har en lille håndfuld studerende lavet et overdådigt gallaarrangement. Det var i den forbindelse at navnet "Riberprisen" opstod som en påskønnelse af lektor Jørgen Riber Christensens undvisning.
  • Riberprisens jury er sammensat af branchefolk. I år deltog Søren Høy fra Den Europæiske Filmhøjskole.
  • Filmene bedømmes ud fra deres originalitet i historiefortællingen, samt kvalitet og nytænkning i det tekniske håndværk.
  • Efter prisuddelingen blev der holdt et gigantisk afterparty. Og så er man ellers klar til Riberprisen 2010...

  • Gå tilbage


Riberprisen09 blev vundet af Nanna Inie, Martin Bjerg Danielsen, Sofie Wille. I midten ses lektor Jørgen Riber Christensen der har lagt navn til prisen, og til højre for ham ses sidste års vindere. Prisoverrækkelsen foregik i år i Aalborg Seminariums festsal.
Klik for større billede

De studerende havde hyret en OB-vogn som de selv bemandede. Vognen blev brugt til live afvikling af showet, og desuden optog man materiale til en DVD, der senere vil blive sat til salg.
Klik for større billede

350 feststemte deltagere deltog i dette års Riberpris-show. Bl.a. kom der en hel busfuld studerende fra Aalborg Universitets afdeling i Ballerup.
Klik for større billede

Årets prisvindere

Bedste effekt: Bagdøren. Hold: Peter Buje mfl.
Bedste detalje: Aske P.O.V. Hold: Ulrik Vesti mfl..
Bedste lydside: Fanget af momentet. Hold: Morten Thorsø Pedersen, Anna Vest, Thomas Albrechtsen, Line-Sophia Schartau, Thea Jepsen.
Bedste visuelle indtryk: Mismatch. Hold: Martin Bjerg Danielsen, Sofie Wille, Nanna Inie.
Bedste fortælle teknik: Penselsstrøg. Hold: Nikolai Vorre, Trine Dalsgaard, Janus Madsen.
Bedste klipning: Aske P.O.V Ulrik Vesti mv..
Bedste ide: Penselsstrøg. Hold: Nikolai Vorre, Trine Dalsgaard, Janus Madsen.
Årets popcorn: Hos lægen, med Rune Hugossøn Pedersen, Lanna Maarouf, Anne Mette Vansgaard, Lisa Gyde Nielsen.
Bedste kvidelige hovedrolle: Savn. Line Sølvkær Andersen . bedste mandelige hovedrolle: Mismatch. Martin Bjerg Danielsen.
Publikumprisen: Aske P.O.V. Hold: Ulrik Vesti mv..
Riberprisen: Mismatch. Hold: Martin Bjerg Danielsen, Nanna Inie, Sofie Wille.
Alle de 49 film som deltog i Riberprisen 2009 kan ses på www.riberprisen.dk.


Læs også
- Vi skal væk fra båndene
> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php