Untitled Page
Om mennesker, medier, kreativitet og teknik i AV-branchen
1982 - 2021
Artikler Kontakt
Gå tilbage

Hopenhagen Live
December 2009
Håb om en bedre verden
Under klimatopmødet er Rådhuspladsen i København omdøbt til "Hopenhagen Live". I centrum for det hele står en projektionsglobe på 8 meter i diameter. Og rundt omkring den er placeret fem sæt Christie projektorer på hver 20.000 ansi lumen.

- Det er verdens første globale, virtuelle demonstration, siger Asta Wellejus. - Folk fra hele verden deltager i demonstrationen via web, email og SMS, som dukker op på vores globe, enten i form af "knappenåle" der angiver afsenderens placering, eller i form af egentlige udsagn. Desuden viser globen nyheder fra Bella Center, informerer om internationale klimakampagner og stiller daglige klimaspørgsmål - i form af infobokse og videoprojektioner.

Asta Wellejus har sit eget firma, Die Asta Experience, som beskæftiger sig med udvikling af nye medier og interaktiv læring. Og hun arbejder tæt sammen med sin bror, Hans von Knut Skovfoged og hans firma, PortaPlay.

- Vi gik først i gang med at planlægge globens projektioner to måneder før klimatopmødets start - og den første stump programkode blev skrevet for godt en måned siden, så der har været fart over feltet, siger han og tilføjer, at det jo ikke blev mindre spændende af, at man først kunne prøve at projicere på globen tre dage før projektet skulle løbe af stabelen. Det skete kl. 22.30 om aftenen, for der skulle jo helst ikke være for mange der så det før den officielle åbning.

Heldigvis gik det godt, og alt fungerede da Ritt Bjerregaard og Gro Harlem Bruntland holdt deres taler i forbindelse med åbningen af "Hopenhagen Live". Den virtuelle, men altså også ganske virkelige klimaby ligger på Københavns Rådhusplads, hvor man har indhegnet et informationscenter med lysende grønne pavilloner, og med globen som det iøjnefaldende centrum.

Stor respons

For Asta Wellejus og Hans Skovfoged var det store spørgsmål hvor mange der ville deltage i den virtuelle demonstration.

- Det var vores ide at gøre globen til et interaktivt sted hvor folk kan komme til orde, fortæller Asta Wellejus. - Og vi ville være glade hvis der var 1/2 million mennesker, som udnyttede muligheden.

- Men det gik langt bedre. Allerede i løbet af de første 25 minutter havde vi 8.000 reaktioner, og det ser ud til at vi ender på op mod 20 millioner inden klimatopmødet slutter.

- Man kan gå ind på www.hopenhagenlive.dk og sende sin støtte til en bindende klimaaftale. Men vi har også nogle stærke samarbejdspartnere som hjælper med respons fra deres brugere. Det gælder først og fremmest www.tcktcktck.com, der rent faktisk har leveret over 90% af responsen. Men også World Climate Community, dagbladet Politiken og DR's Aftenshowet deltager aktivt i projektet.

Svært at
lyse globen op

Projektionens tekniske løsning er leveret af firmaet Absolut Hollywood, og i operatørrummet på Rådhuspladsen sidder to englændere og styrer henholdsvis den grafiske præsentation af dataflowet og selve projektionen.

- Opgaven blev ikke lettere af, at vi ville have globen til at rotere, siger Hans Skovfoged med et smil. - Og det er jo i forvejen rigtig svært at projicere på et kugleformet lærred - ikke mindst i betragtning af at der i hvert tårn er placeret to projektorer, hvis billeder skal overlappe hinanden helt præcist.

Trods de kraftige dobbeltprojektorer er kontrastniveauet dog beskedent. Bylyset fra neonreklamer, gadelamper og Hopenhagens grønt lysende pavilloner er nemlig umuligt at udkonkurrere.

Men globen står alligevel som en lysende skulptur i nattens gadeliv. Som et håb om en fremtid, hvor alverdens lande står sammen i kampen mod klimaforandringerne...


Gå tilbage


Søskendeparret Hans Skovfoged og Asta Wellejus har udviklet konceptet bag Hopenhagen Live"s store globe. Projektet fungerer som en global, virtuel demonstration via web, email og SMS til fordel for en effektiv klimaaftale.
Klik for større billede

Projektionerne på globen styres fra dette kontrolrum, hvor Lawrence Ryan (forrest) har ansvaret for den grafiske præsentation af dataflowet, mens Andy Joyes står for driften af projektionsudstyret.
Klik for større billede

Globens projektioner leveres af fem sæt Christie R20 projektorer på hver 2 x 20.000 ansi lumen. Projektorerne lyser om kap med Rådhuspladsens i forvejen høje lysniveau.
Klik for større billede

Fakta om
Hopenhagen Live

  • Hopenhagen Live er en klimaby på Rådhuspladsen i København.
  • Her inviteres københavnerne og byens gæster ind i en verden af videnskab og kulturelle oplevelser.
  • Programmet omfatter bl.a. musik, film, debat og kunst.
  • Hopenhagen Live er åben under klimatopmødet - dvs. indtil den 18. december.

Fakta om
Die Asta Experience

  • Konceptet bag Hopenhagen Live's globe er udviklet af Die Asta Experience for Golden Days, der producerer Globen for Københavns Kommune.
  • Die Asta Experience er en kreativ virksomhed med mange års erfaring indenfor attraktionsudvikling, nye medier og interaktiv læring.
  • Firmaet har udviklet/er i gang med at udvikle projekter sammen med bl.a. Nationalmuseet, Silkeborg Museum og Aros i Århus.
  • Firmaet drives af Asta Wellejus, tidligere udviklingsdirektør i Zentropa Interaction.

  • > Privacy
    > Cookies