Untitled Page
Om mennesker, medier, kreativitet og teknik i AV-branchen
1982 - 2021
Artikler Kontakt
Gå tilbage

TV-produktion
Maj 2010
DR2 optager TV-serie med DSLR-kamera
Amerikanske producenter bruger allerede DSLR-kameraer til optagelse af TV-serier. Men det gør man også på DR2, og måske er det danske produktionshold i virkeligheden længere fremme end amerikanerne.

DSLR betyder digital spejlrefleks, og det er i bund og grund et kamera der er beregnet til fotografering. Men Nikon og ikke mindst Canon har udbygget en række spejlerflekskameraer med en videofunktion på højt professionelt niveau. Og dermed bliver DSLR-kameraet en reel konkurrent til både videokameraer og digitale filmkameraer.

– Vi er i gang med at lave en TV-version af radiosuccesen Rytteriet, og vi har valgt at bruge et DSLR-kamera til optagelserne i stedet for et traditionelt videokamera, forklarer DR2s kultur-, underholdnings- og satireredaktør, Peter Gren Larsen. – DR2 Satire er altid gået forrest, ikke bare for at finde nye talenter og skabe nye genrer, men også for at udnytte nye teknologier og production designs. Og det til trods for at vi opererer på meget små budgetter.

Dummy

I forbindelse med udviklingen af Rytteriets show til TV drøftede jeg og seriens instruktør, Peter Harton, om vi kunne bruge Canons nyeste DSLR kamera, for at give serien sit eget look. Peter lavede derfor en dummy, og den var så overbevisende, at vi nu er vi er i gang med at optage 10 afsnit på hver 23,30 minut, og kameraet er et Canon EOS 1D Mk IV. Holdet har netop sluttet første optageperiode og nu skal de snart i gang med anden og sidste del.

– Det er en spændene udfordring, tilføjer Peter Harton, – for man får optagelser med høj opløsning og meget begrænset skarphedsdybde. Det giver billederne en særlig karakter, men det har også gjort det nødvendigt at jeg får hjælp af en focuspuller. Og da DSLR-kameraet ikke er godt til lyd, så optager vi lyden på en separat recorder og bruger klaptræ til synkroniseringen.

Peter Harton nævner også, at redigeringen har krævet ekstra konverteringer for at få workflowet til at fungere. Men han skynder sig at tilføje, at det er alt besværet værd...

Rytteriet startede som radiosatire med i alt 71 programmer. TV-udgaven bliver sendt på DR2 til efteråret.Det skal blive spændende at se, om det bliver før eller efter at den første amerikanske serie, optaget med DSLR-kamera, kommer på skærmen

Gå tilbage


Det er en udfordring at bruge et DSLR-kamera til optagelse af en TV-serie, siger instruktør Peter Harton, – men det er besværet værd, for optagelserne får en helt særlig kvalitet.
Klik for større billede

Canon EOS 1D er designet til fotografering. For at gøre kameraet egnet til video er det udbygget det med bl.a. Arri kompendium, Panasonic kameramonitor og trådløs fokusering.
Klik for større billede

Rytteriet er oprindelig en radioserie med skuespillerne Rasmus Botoft (billedet) og Martin Buch. Serien fortsætter nu som TV på DR2.
Klik for større billede

> Privacy
> Cookies