Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Kurdan TV
April 2011
Bygger bro mellem kulturerne
Den kurdiske flygtning Kamran Ibrahim har på få år etableret en af Danmarks mest seriøse lokal-TV-stationer. Målet er at skabe kontakt til kurdere over hele verden – og fortælle om det bedste fra dansk og kurdisk kultur.


Finn Nesgaard

Det var mildt sagt overraskende at gå ind på Kurdan TVs hjemmeside, for den første video jeg klikkede på, var af en kvalitet som overgik alt hvad jeg ellers har set af lokal-TV, ja selv licensfinansierede DR kan have svært ved at nå op på samme niveau! Prøv selv at se musikvideoen "Endless love" med Hunar Hama Jaza på www.kurdantv.com.

Nu vel, de øvrige videoer på hjemmesiden er af mere normal lokal-TV-kvalitet, men stadig i den absolut bedste ende, og med en alsidighed der må skabe respekt. Helt aktuelt er der en reportage fra Den Internationale Dag på Nørrebro, optagelser fra et kurdisk sprogseminar på Københavns Universitet, og et besøg i Folketinget med politikeren Özlem Sara Cekic, der er af kurdisk afstamning. Og der er såmænd også et indslag om dronning Margrethes besøg i Randers, hvor hun mødte repræsentanter fra den kurdiske koloni.

– Målet er at nå ud til kurdere overalt i verden via YouTube, forklarer Kurdan TVs daglige leder og hovedkraft, Kamran Ibrahim. Han kom til Danmark for 10 år siden, på flugt fra Sadam Hussiens styre i Irak, og med en baggrund som billedkunster. Det er derfor ikke nogen tilfældighed, at han er kommet til at arbejde fuldtids med billedkommunikation – til trods for at han ikke kendte det mindste til produktion af video og TV.

Her i Danmark fik han i første omgang kontakt med TV-Stop, der producerede kurdiske programmer – men som også var meget vestreorienteret. I 2007 kom han til Nørrebros lokal-TV, N-TV, hvor hans onkel arbejdede som frivillig, og her mødte han stationens leder Jakob Kryger. Sammen har de nu etableret Kurdan TV som en selvstændig kanal med egen sendetid på Kanal Hovedstaden.

– Jakob har hjulpet mig meget, understreger Kamran Ibrahim. – Han har stor erfaring med lokal-TV, og han har gode forbindelser til etniske folk i Danmark. Han har også hjulpet os med udstyr, når det har knebet. Men ellers har N-TV og Kurdan TV jo sit eget produktionsudstyr.

Brug for ildsjæle

Jakob Kryger er selvlært fotograf med både foto og video som speciale, og med eget firma, Kryger Media, der arbejder for en række professionelle kunder. Men han bruger også ganske megen tid på lokal-TV.

– N-TVs programmer produceres af en gruppe på ca. 30, med vidt forskellig baggrund. Nogle laver mange programmer, og nogle kommer bare engang imellem, eller laver måske bare et enkelt program, og forsvinder så igen. De fleste er teknisk interesserede, så det er let for os at stable et hold på benene. Men vi mangler programfolk med sans for den gode historie, og som også gør sig foran kameraet, siger han åbenhjertigt.

– På de etniske kanaler er det nærmest omvendt. Her har man nogle folk der virkelig brænder for at komme ud med deres budskab, og Kamran er en af de bedste. Men han er også en arbejdsnarkoman der bruger al sin tid på det...

Urimelige vilkår

Kravet til lokal-TV-stationerne er, at de skal fylde al deres sendetid med nyproduceret stof, og det kan man bestemt diskutere rimeligheden i. Hvor sjovt er det f.eks. at lægge sit hjerteblod og sin fritid i et program der kun sendes klokken 2:00-2:30 om natten! På den tid af døgnet nøjes eksempelvis DR ganske bekvemt med at sende radio på TV-kanalerne. Og på DR K er det jo et grundvilkår og en kulturel dyd, at man sender mange år gamle TV-programmer, selv i primetime.

Alligevel producerer og sender Kurdan TV en times nyproduceret stof hver eneste uge fordelt på sendetiderne tirsdag kl 7:00-7:30 og torsdag kl. 15:30-16:00. Derefter bliver programmerne lagt på YouTube, hvor man kan se dem når man har tid og lyst – uanset hvor man befinder sig i verden!

Kulturformidler

Kamran Ibrahim betragter sig først og fremmest som en kulturformidler, der gerne hjælper både danske og udenlandske journalister, når de har brug for viden om og kontakt til kurderne – her i Danmark og i de kurdiske områder i Irak og omkringliggende lande. Men han hjælper også med optagelser fra Danmark, f.eks. når der afholdes irakiske valg. Ved valgene har irakere fra hele verden nemlig stemmeret, og de irakiske TV-stationer er derfor interesseret i videooptagelser fra den danske del af valghandlingen.

Senest har Kamran Ibrahim lavet et TV-program, der blev vist på DR den 21. marts i forbindelse med det kurdiske nytår. Det var den danske dokumentarist Ove Nyholm der er instruktør på programmet, men Ibrahim var både tilrettelægger, fotograf og klipper.

I 2009 blev Kamran Ibrahim i øvrigt udnævnt til Årets Kurder ved en stort anlagt fest i Cirkus Bygningen, betalt af den kurdiske regionale regering i Nordirak.Ved samme lejlighed blev Holger K Nielsen udnævnt til Årets Kurderven, og året før var det Özlem Sara Cekic og Care4You’s generalsekretær Ann Schmidt der fik de to hæderfulde priser.

Kort sagt: Kamran Ibrahims indsats som formidler af kurdisk kultur og brobygger mellem de danske og kurdiske befolkninger bliver værdsat – trods hans beskedne, nærmest selvudslettende fremtoning. Og det manglede da også bare...


Gå tilbage


Kamran Ibrahim kom til Danmark for 10 år siden som kurdisk flygtning fra Saddam Husseins styre. Siden da har han opbygget en lokal-TV-station der informerer om det bedste ved både kurdisk og dansk kultur. Desuden hjælper han både danske og udenlandske journalister med information om kurdiske forhold og med at få kontakt til kurdere i både Danmark og Kurdistan.
Klik for større billede

Fotograf Jakob Kryger er leder af Nørrebros lokal-TV. Men han står også bag etableringen af lokal-TV-stationen Kurdan TV, der har internetseere over hele verden.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+