Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Sony XMPilot
December 2011
Scriptblokken
skal på pension
XMPilot er navnet på en ny workflow-komponent, som gør det nemt at udstyre optagelserne med metadata inden ingest og redigering. Systemet blev demonstreret i forbindelse med en "Sony Workflow Tour" der besøgte DR Byen den 1. december.

– XMPilot er en low cost XDCam update der kan give TV-stationer og produktionsselskaber store besparelser, siger Tom Crocker. Han er produktspecialist i Sonys Broadcast Factory og det var ham der var hovedtaler på det nyligt afholdte workflow seminar i DR Byen. Crocker har tidligere arbejdet for Avid, så han ved hvor megen tid der kan gå til spilde, når man først går i gang med at sortere optagelserne i forbindelse med redigeringen. Og problemet er stigende, for i dag kan man optage nærmest ubegrænsede mængder video – ikke bare i forbindelse med reality shows, men også til helt almindelige dokumentarprogrammer.

– Den store fordel ved XMPilot er, at man kan strukturere produktion og metadata allerede inden man går i gang med optagelserne, forklarer han. – På den måde kan man sikre, at eksempelvis optagelserne fra dag et, to og tre bliver grupperet hver for sig, og man naturligvis også lave opdelinger af den enkelte dags optagelser. F.eks. kan de grupperes som speaker, lyd, produktoptagelser, interview og indklipsbilleder...

– Det fine er, at man kan sortere materialet i de forskellige grupper allerede mens optagelserne foregår. Det kan endda ske trådløst via f.eks. en iPad, så fotografen ikke bliver forstyrret i sit arbejde. Og efterfølgende kan ingest foregå helt automatisk, så man straks kan gå i gang med redigeringen. Der bliver derfor ingen problemer med at sortere optagelser efter hvilke der skal kasseres og hvilke der skal bruges til hvad. XMPilot erstatter simpelthen scriptblokken.

Internettet er ustabilt

– Man kan naturligvis frygte, at den trådløse forbindelse til kameraet er ustabil – f.eks. hvis forbindelsen sker over internettet – og der derfor bliver problemer med at koble metadata til optagelserne, tilføjer videofotograf David Young. Han er XDCam-specialist hos Sony og ved alt om hvor vigtigt det er, at produktionsholdet ikke bliver forstyrret af tekniske problemer under arbejdet.

– XMPilot er derfor lavet sådan, at man kan arbejde videre på sin iPad eller mobiltelefon, selv om den trådløse forbindelse til kameraet er afbrudt. Og når forbindelsen genetableres, så bliver metadata automatisk opdateret på kameraet – med kameraets egne tidsangivelser.

– Man kunne også spørge, om man kan styre metadata samtidigt på flere kameraer, og om der kan tilsluttes flere input til det samme kamera, så f.eks. instruktør og scripter kan arbejde parallelt, siger David Young. – Svaret er, at disse muligheder bestemt ikke er utænkelige, og allerede i dag er det faktisk muligt at koble flere iPads til det samme kamera. Men vi er stadig ved den første generation af XMPilot, og mulighederne vil vokse i den kommende tid.

Gå tilbage


Tom Crocker (tv) og David Young fra Sony Professional Solutions demonstrerede XMPilot da de besøgte DR Byen den 1. december. Det er et prisoverkommeligt softwareprodukt der giver styr på metadata allerede i optagefasen, så der kan spares penge på efterarbejdet.
Klik for større billede

Kameraer der kan bruges med XMPilot:

 • Sony PMW-EX1R/EX3
 • Sony PMW-320/350/F3
 • Sony PMW-500

 • > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

  sojle.php