Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Brancheudstilling
Januar 2013
Rekordbesøg på
den 10. ISE-messe
ISE 2013 har lukket dørene efter tre rekorddage – både med hensyn til antal udstillere og antal gæster. Det gør Amsterdams AV-system-udstilling til verdens største.


Finn Nesgaard

ISE, eller Integrated Systems Europe som det fulde navn lyder, er en udstilling for leverandører af AV-udstyr og -løsninger til faste installationer, live-events og udlejning.

Det kan måske være lidt forvirrende, at der er en IBC-udstilling, ligeledes i Amsterdam, i september måned, for begge udstillinger handler om AV-udstyr, og dermed om historiefortælling og kommunikation. Men lidt forenklet kan man sige, at hvor IBC henvender sig til de kreative – dvs. filmfolk, videojournalister og produktionsselskaber, dér handler ISE om udstyr, der bare "skal være der og fungere" i mødelokaler, konferencecentre og lignende. På ISE kan man eksempelvis se tolke- og afstemningssystemer...

Gennembrud for HDBaseT

Der var naturligvis masser af nyheder på årets udstilling

Mest markant var gennembruddet for HDBaseT. Det er en IT-baseret standard der meget vel kan blive afløseren for HDMI – i hvert fald når der er brug for kabellængder over 10 meter. HDBaseT klarer nemlig snildt 100 meter via et ganske almindeligt CAT5-kabel. Og forbindelsen kan ikke alene transportere det digitale videosignal med indlejret lyd, men også separate lydsignaler, styresignaler og ikke mindst strømforsyning på indtil 100 watt. I fremtiden er det derfor ikke nødvendigt med et separat strømkabel til f.eks. TV-skærmen, for den kan få strøm fra det tilsluttede afspilleudstyr.

HDBaseT-standarden blev allerede etableret i 2010 af Samsung, Sony, LG og initiativtageren Valens Semiconductor. Men det er først nu den får sit egentlige gennembrud med massiv support fra bl.a. Panasonic, Atlona og Kramer. F.eks. præsenterede Panasonic syv projektormodeller med HDBaseT.

Flere nyheder

Styring af mødelokalets AV-udstyr og lys kan ofte være uoverskueligt – ikke mindst hvis der mangler en fjernbetjening eller to. Den problemstilling har danske Neets arbejdet med i årevis, og på ISE 2013 kunne man lancere den hidtil nemmeste og mest prisoverkommelige løsning. Den er døbt ZuLu, og fjernstyringen foregår via en app på eksempelvis en iPhone, en iPad eller en anden form for mobil enhed. Dermed følger Neets en generel trend i retning af, at dedikerede fjernbetjeninger erstattes af mobile standardenheder.

Den trådløse udvikling oplevede man også hos Sennheiser, men her i form af en trådløs højttaler. Den får strøm fra et par indbyggede batterier, der har kapacitet til syv timers drift, og lyden kan komme fra trådløse mikrofoner, bluetooth musikstreaming eller en USB-stav. Fordelen er, at den trådløse funktion gør det hurtigt og sikkert for udlejningsselskaber at levere en fungerende løsning, for man slipper for kabeltræk, og funktionaliteten kan gennemtestes inden leveringen.

Også hos Shure var den store nyhed trådløs – nemlig et mikrofonsystem til bestyrelsesværelser og mødelokaler. Systemet er døbt Microflex Wireless (MXW) og omfatter trådløse "trancievers" der både kan sende og modtage mikrofonsignaler, evt. i krypteret form. Og så kunne Shures europæiske produktchef Michael Suchanka i øvrigt fortælle, at den nylige overtagelse af danske DIS – Danish Interpretation Systems – er gået fint. Det har dog endnu ikke fået nogen produktmæssige konsekvenser, men på sigt må man eksempelvis forvente, at der vil blive brugt Shure mikrofonkapsler i DIS' tolkeløsninger og afstemningssystemer.

Gå tilbage


– Sidste år kunne Atlona præsentere prototyper af sit første HDBaseT-udstyr, forklarede Mads Nørskov fra importøren Imagosonas. – Og i år var der en hel række fabrikker, der viste HDBaseT-udstyr, så standarden ser ud til at få fodfæste.
Klik for større billede

– ZuLu er vores hidtil mest intuitive løsning til trådløs styring af mødelokalets AV-udstyr og lys, siger Ben Lund fra den danske fabrik Neets, – og den er ganske prisoverkommelig, for styringen sker via iPads og tilsvarende mobile enheder.
Klik for større billede

Shures nye trådløse mikrofonudstyr til mødelokaler og bestyrelsesrum blev præsenteret af Kasper Geels (tv) fra den danske importør Matrix Sales og af Shures europæiske produktchef Michael Suchanka. Det nye udstyr skulle komme på markedet til sommer.
Klik for større billede

Rekordbesøg

Det var for øvrigt 10. gang man afholdt ISE-udstillingen – efter den spæde start med få tusinde besøgende tilbage i 2004. I år nåede man 44.151 besøgende, hvilket er en fremgang på otte procent i forhold til sidste år, og antallet af udstillere var også rekordstort, nemlig tæt på 900. Alle RAI udstillingscentrets 12 haller var derfor taget i brug...

Succesen ser i øvrigt ud til at fortsætte, for der er allerede bestilt over 30.000 kvadratmeter standareal til næste års ISE-udstilling. Det svarer til 93 procent af dette års udstillingsareal, eller 75 procent af det totale udstillingsareal, der vil være til rådighed.


> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+