Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

15 års lydarbejde
Oktober 2015
Det er så svært
at gemme mikrofonen
Den danske tonemester Jan Juhler har mange års erfaring med at gemme miniaturemikrofoner på skuespillerne ved produktion af spillefilm. Det har resulteret i et MikeMount-sæt, der nu bringes på markedet via en form for crowd funding.

Den bedste lyd får man via en boommikrofon, erkender Jan Juhler. Men ofte er det ikke en realistisk løsning i forbindelse med nutidens filmproduktioner, fordi instruktøren ønsker den frihed det giver, at der altid er god mikrofonlyd fra alle skuespillerne, uanset hvordan optagelsen udvikler sig. Derfor er der et krav om, at hver skuespiller skal kunne mikes op med en trådløs og usynlig miniaturemikrofon.

Det sidste er ofte et problem, for hvis mikrofonen monteres under tøjet, så er der en alvorlig risiko for gnidningsstøj. Og under alle omstændigheder bevirker skjorter, T-shirts og hvad man ellers dækker mikrofonen med, at lyden skifter karakter. Talen bliver simpelthen mindre klar og tydelig.

Jan Juhlers løsning

Jan Juhlers intensive arbejde med problemet resulterer nu i et omfattende sæt hjælpeudstyr til montering af mikrofonen i skuespillerens tøj.

Grundmodulet er en 11 mm høj lydboks, som man kan montere miniaturemikrofonen i, og som sikrer at der bliver så meget rum omkring mikrofonkapslen, at lydkvaliteten ikke ødelægges. Ja, ifølge Jan Juhler, så bliver lyden faktisk tydeligere end når man bruger mikrofonen direkte i fri luft.

Boksen kan f.eks. fæstnes i skjorten mellem knap to og tre ved hjælp af en magnet, som placeres på bagsiden af det inderste lag skjortestof. Men sættet omfatter også et "spændebånd", så boksen kan sættes direkte på skuespillerens bryst under f.eks. en T-shirt.

Sættet omfatter også en løsning til montering af mikrofonen i den kvindelige skuespillers brystholder, og til montering under en skjorteknap. Og der medfølger metalbøjler, der kan holde slipset på afstand, så det ikke gnider sig mod tøjet og derved skaber støj i lydoptagelsen. Derudover er der et sortiment af vindhætter i forskellige farver, så man kan montere mikrofonboksen diskret uden på tøjet i forbindelse med interviews.

Tre måneders tålmodighed

MikeMount-sættet består af i alt 64 dele – men det er endnu ikke sat i produktion. Til gengæld kan man få det til en reduceret pris, hvis man bestiller og betaler det nu og har tålmodighed til at vente tre måneder inden leveringen. Men der findes jo ikke noget alternativ på markedet, og det kommer nok heller ikke sådan lige med det første...

Forudbestillingsprisen her og nu er 450 euro svarende til 3.400 kroner, og den stiger gradvist til 670 euro, eller godt 5.000 kroner, når leveringen starter 1. februar 2016.

Yderligere information på www.juhlersound.com .

Gå tilbage


Den lille MikeMount-boks har akustiske egenskaber der sikrer god lyd, når miniature-mikrofonen monteres under skuespillerens tøj.
Klik for større billede

Der medfølger et omfattende tilbehør, bl.a. til fastspænding af boksen på skuespillerens bryst, og til montering af mikrofonen under en skjorteknap.
Klik for større billede

Jan Juhlers MikeMount-sæt består af 64 dele i en skumgummiforet kuffert, der også har plads til et par mikrofonsendere. Sættet får en pris på 670 euro, når det kommer på markedet til februar, men inden da er der en presale-rabat.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+