Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Blacktrax på Østre Gasværk
Juni 2016
Lysdesignerne får
helt nye muligheder...
Det var fantastisk at opleve lysstyringssystemet Blacktrax på Østre Gasværk den 9. juni. Bag arrangementet stod Attendi by Bico i samarbejde med udlejningsfirmaet FilmGear og et par specialister fra canadiske Cast Software.

Hans Henrik Schmidt fra Atendi var på hårdt arbejde i Østre Gasværk. Han løb rundt på scenen. Han hoppede og sprang. Og han løb op og ned ad kulisserne til forestillingen "Cykelmyggen Egon møder Tommelise". Samtidigt skulle han fortælle de fremmødte lysfolk om mulighederne i Blacktrax, der er et IT-baseret system til automatisk styring af spotlights, videoprojektion og trådløse mikrofoner. Men her fik han nu hjælp af Gilray Densham og Joseph Zampino fra canadiske Cast Software, der står bag udviklingen af det epokegørende produkt.

– Blacktrax giver helt nye og langt mere avancerede muligheder for styring af spotlyset, siger Schmidt med overbevisning i stemmen..

Han står selv badet i lyset fra fire spots, monteret højt oppe under loftet bag ham. Og da han begynder at gå rundt på scenen, så følger lyset automatisk med. Han giver sig til at løbe – lyset følger stadig med. Han løber op og ned ad de skrå sceneelementer – stadig badet i lys, og lampernes spot reguleres i takt med, at han kommer tættere på eller længere fra, så det visuelle udtryk er konstant.

– Basis for den automatiske styring er en LED-enhed, som monteres på skuespillerne, plus et antal videokameraer oppe under loftet, siger Gilray Densham. – LED-lyset er infrarødt, så det er usynligt for det menneskelige øje, og publikum ser det derfor ikke. Men kameraerne kan se det, og via en avanceret beregning kan Blacktrax angive den præcise placering af hver enkelt skuespiller. Og det er disse beregninger der bruges til den automatiske styring af spotlyset.

Han beder derefter Schmidt om at hoppe op og ned. Men det får ikke spotlyset til at hoppe, for det vil man normalt gerne undgå. Blacktrax er derfor udstyret med en funktion, der får lyset til at følge skuespilleren på en rolig, men alligevel præcis måde.

Specialeffekter

Blacktrax giver også mulighed for en række specialeffekter. De er faktisk så omfattende, at det tilsyneladende kun er lysdesignerens fantasi, der sætter grænsen.

Et eksempel: Schmidt står badet i lyset fra seks spotlights, og da han begynder at bevæge sig rundt på scenen, følger lyset efter ham som en hale, med ca. en meter fra spot til spot. Og da han kommer tilbage til udgangspunktet, så samler lyset sig igen på ham som i starten.

Videoprojektion

Schmidt viser også, hvordan et videobillede projiceres på en hvid plade, som han går rundt med. Pladen er udstyret med et par "styre-LED'er", og Blacktrax sørger så for, at billedet beskæres, så det rammer pladen ganske præcist – også hvis man vipper den fra side til side i forhold til publikum, eller man drejer den til højformat.

Blacktrax har også et eksempel, hvor et 3D-billede af en animeret leopard viser dyret i forskelligt perspektiv alt efter hvordan man drejer den hvide plade. Den tekniske betegnelse er "relativt perspektiv" – men det fik vi nu ikke at se i Østre Gasværk.

Til gengæld demonstrerede Schmidt hvordan scenen kan afgrænses, så følgespotten slukker når skuespilleren bevæger sig uden for området – f.eks. ud i kulissen. Det samme gælder for de trådløse mikrofoner, der kan sættes til at slukke, når skuespilleren går ud af scenen. På den måde undgår man, at der kommer "private" bemærkninger ud til publikum.

Hurtig opsætning

Man kunne frygte at det kræver en lang og besværlig justering af Blacktrax inden det er klar til brug, og at systemet let kommer ud af justering. Men sådan er det ikke – tværtimod.

– Man skal selvfølgelig bruge tid på at montere lamperne, siger Joseph Zampino, – men det slap vi for her, for vi bruger lampeopsætningen fra Østre Gasværks igangværende forestilling. Vi skulle derfor kun montere de otte små Blacktrax kameraer oppe under loftet, og derefter tog det mindre end to timer at få det hele kalibreret, tilføjer han og viser hvordan man skal gå rundt og svinge med en godt en meter lang stav med tre LED'er for først at skal skabe et digitalt 3D-univers ud fra kameraernes billeder og derefter få de forskellige spotlights indplaceret i dette univers.

Opsætningen er faktisk så nem og hurtig, at Blacktrax ikke alene kan bruges på teatre, men også on tour i forbindelse med forestillinger, shows og koncerter.

Sparet arbejdsløn

Det er nærliggende at se Blacktrax som en IT-løsning der kan spare arbejdskraft på teatrene, fordi der ikke længere skal stå en lysmand bag hver følgespot. Og besparelser er bestemt en mulighed.

Men, der kræves også ny, faglig ekspertise for at bruge systemet, som til gengæld giver nye og langt mere avancerede lysmuligheder. Og heldigvis så udnytter Blacktrax den velkendte Wysiwyg software til lysdesign og d3 Technologies 4x4 til mediestyring.

Med overbygningen Blacktrax får hele scenografien simpelthen et kraftigt spark opad – sådan som man oplevede det, da svenskerne holdt Melodigrandprix i Stockholm. Og sådan som det kan opleves på den igangværende verdenstourné med den engelske rocktrio Muse.

Og hvad koster det så, sad mange sikkert og tænkte under demoen i Østre Gasværk. Men det fik vi ikke rigtigt noget svar på. Gilray Densham sagde dog, at nye brugere bare skal betale flybilletten til Canada, så får de få et gratis Blacktrax-kursus af en uges varighed. Og Hans Henrik Schmidt sagde åbent og ærligt, at Blacktrax ikke ligefrem er billigt...

Yderligere info på www.cast-soft.com.

Gå tilbage


Hans Henrik Schmidt fra Atendi (th) bevægede sig muntert rundt på scenen, badet i spotlights, der automatisk fulgte ham. Til venstre og ved computeren ses Blacktrax-folkene Gilray Densham og Joseph Zampino fra Cast Software i Canada.
Klik for større billede

Hans Henrik Schmidt står her med den hvide plade, som Blacktrax projicerer et billede på, uanset hvordan han bevæger sig rundt på scenen. I baggrunden ses scenografien fra forestillingen "Cykelmyggen Egon møder Tommelise".
Klik for større billede

Et stort antal lysfolk fra først og fremmest den danske teaterverden var mødt op til Blacktrax-demoen i Østre Gasværk: – Vi vil meget hellere vise mulighederne på en lokal teaterscene end på de store brancheudstillinger, sagde Gilray Densham, – for på en udstillingsstand tror folk ikke rigtigt på, at det samme kan lade sig gøre i det virkelige teaterliv.
Klik for større billede


Kernen i Blacktrax er denne lille tracking-LED, som folkene på scenen skal udstyres med, siger Gilray Densham fra Cast Software. – LED-lyset er infrarødt og derfor usynligt for det menneskelige øje. Og enheden består desuden af en trådløs sender, der fortæller systemet hvilken skuespiller det er, LED-lyset relaterer sig til. Klik for større billedeHovedkomponenterne i systemet er en Blacktrax LED-enhed med tilhørende trådløs sender, et antal loftmonterede Blacktrax kameraer, der registrerer LED-lysets position, et antal movinglights, en lyspult samt en Blacktrax server og en Blacktrax controller. Klik for større billede


Læs også
- Spotlyset tracker med
1,2 mm's nøjagtighed

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php