Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Filmstudie
April 2005
Alternativ til Valby og Avedøre
Kulturministeriet har solgt Det Danske Filmstudie til Angel Studio A/S, der har planer om at videreføre det legendariske Lyngby studie og skabe de rette rammer for talentudvikling.


Per Raahauge, prr@avm.dk

Historien om Det Danske Filmstudie på Blomstervænget i Lyngby er lang og farverig, og den rummer en række af tidernes store navne foran og bag filmkameraerne. De seneste årtier har studiet været aktivt med store produktioner, men det har alligevel ført en lidt tilbagetrukken tilværelse. Nu har studiet fået nye ejere, der ønsker at gøre det til et alternativ til Nordisk Film i Valby og Zentropa i Avedøre.

Det Danske Filmstudies historie begyndte i 1936, da Blomstervænget 52 blev solgt af kommunen til Filmatelieret ASA. Årene herefter har publikumssucceser som Far til Fire, Morten Korch, Regnar Grastens film og M&M's produktioner været knyttet til adressen i Lyngby.

I 1972 blev studiet solgt til staten, der på den måde skabte rammerne for en række mindre produktionsselskaber. De seneste syv år har staten imidlertid måttet notere et underskud ved driften, og Kulturministeren besluttede derfor at sælge.

I dag har produktionsselskaberne Crone Film Produktion, Waterfront, M&M Productions, Moviefan, Regner Grasten Filmproduktion og Frontier Media kontorer på adressen. Og det ser ud til, at der kommer endnu mere liv på Blomstervænget i fremtiden.

Angel flytter til maj
Angel Production flytter til Lyngby - gerne midt i maj - hvor vi skal bruge Filmstudiet på linie med de øvrige lejere, fortæller Lars Feilberg, der er head of production i Angel Production.

Produktionsselskabet har i dag adresse på Enigheden på Nørrebro i København, hvor 34 ansatte producerer fiktion og TV dokumentarer. De er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på spillefilmen "Nynne" samt godt i gang med TV programmerne Operation X til TV 2 og The Itching Zone til DR. Herudover skal en halv snes medarbejdere, der arbejder med DVD produktion og redigering flytte fra Enigheden til Lyngby.

Lav pris/BR> Filmstudiet blev solgt for 6,25 millioner kroner til overtagelse den 1. april. Kulturministeriet har stillet som betingelse for salget, at Filmstudiet også fremover danner rammen om produktion af film og TV, samt at de nye ejere skal sikre, at andre producenter fortsat kan benytte studiet. Derfor ligger salgsprisen også under halvdelen af, hvad Told/Skat havde vurderet den til.

Efter salget udtalte kulturminister Brian Mikkelsen: - Med salget af Det Danske Filmstudie til Angel har vi sikret, at der fortsat bliver produceret film og TV i Lyngby - og at mange forskellige filmfolk fremover kan bruge studierne. Det vil forhåbentlig blive til gavn for de unge og nyetablerede instruktører og producenter.

Lars Feilberg glæder sig til at flytte fra Enigheden til Blomstervænget.

Jeg har arbejdet derude som handyman, da jeg var helt ung. Min far Leif Feilberg var i en periode direktør derude, ligesom han var direktør i Filminstituttet. Så jeg har gået uhyggeligt meget i hans fodspor, smiler Lars Feilberg.

Det Danske Filmstudie var tænkt som en facilitet, hvor der var åbent for alle, som et alternativ til Nordisk Film og som et sted man kunne samle det dyre udstyr centralt.

Men Filmstudiet kom i et dilemma, fordi det var et facility sted, der ikke kunne fungere på de markedsmæssige præmisser. Derfor blev det også for politisk uhåndterligt, uddyber han.

Overtagelsen passer fint til Angel, for vi har været i vækst, og vi har brug for at markere os kraftigere i fremtiden, slutter Lars Feilberg.

Gå tilbage


Lars Feilberg har været glad for at arbejde på Enigheden, men ser nu frem til at vende tilbage til Blomstervænget i Lyngby.
Klik for større billede

Det Danske Filmstudie består af en række større og mindre bygninger. Se mere på www.filmstudie.dk.
Klik for større billede

Læs også
-
> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+