Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

TV 2 Charlie
Marts 2017
Radio Mercur-serien
fik stor succes
Dramaserien "Mercur", baseret på den virkelige historie om bruddet på radiomonopolet i 1958, blev ved premieren den 6. marts set af 621.000 på TV 2 Charlie.

Mens "Mercur" blev sendt på TV 2 Charlie, var kanalen Danmarks mest sete – også foran TV 2 og DR1.

– Premieretallene på "Mercur" overgår vores vildeste forventninger, siger kanalchef Sune Roland Jensen, TV 2 Charlie. – Aldrig tidligere er vi nået ud til så mange seere med vores egenproducerede indhold.

– Målet med den store satsning var først og fremmest at tilfredsstille vores faste seere, men vi ville naturligvis også gerne tiltrække nye seere til kanalen, og det er jo lykkedes. Nu håber vi så, at succesen holder gennem alle seriens i alt 10 afsnit.

I Ringsted Radiomuseum er der også glæde over Mercur-seriens succes. Museet har nemlig leveret historisk udstyr til optagelserne: 20 grammofoner til en pladebutik kaldet Vinylen, samt syv båndoptagere: 3 Philips Major til Skibet, 3 Movic til studie på land, og en Mayhak 1957 transistormodel til "Statsradiofonien". Derudover har radiomuseet leveret radioer/grammofoner og fjernsyn til alle stuer og rum i TV-serien. Og så er Radio Mercur jo i øvrigt et markant element i den danske radiohistorie.

Radiomuseet holder derfor en temaaften om Radio Mercur mandag den 3. april. Blandt talerne er Jerry Katz, der var lydtekniker på radiostationen 1958-1962.

Startede som 22-årig

Jeg har altid interesseret mig meget for teknik, musik og teater, fortæller Jerry Katz. I 1958 var jeg 22 år og jeg blev spurgt, om jeg havde lyst til at prøve at arbejde som lydtekniker hos Radio Mercur. Benny Knudsen modtog mig i studiet i Hørsholm og spurgte om jeg kunne betjene en båndmaskine. Jeg gik derfor hen og "drejede knapper" på en Lyrec båndoptager.

– Det er OK, du er ansat, sagde Benny Knudsen. – Kender du ikke én mere, som har lyst til at prøve at hjælpe til?

Det havde min gode ven Preben Ploug, så jeg tog ham med og han blev også ansat. Vi fik at vide, at det fra starten ville være ulønnet, men man håbede at Mercur snart ville give indtægter. Den var jeg med på, for jeg boede hjemme hos mine forældre og kunne klare mig med en begrænset økonomi.

My Fair Lady

En af de mest spændende Mercur-oplevelser var den store danske opsætning af My Fair Lady – en af de første opsætninger udenfor USA. Det var i 1960, og vi mødte op med to lydteknikere på Det Ny Scala.

Vi fik skabt en god mikrofonopsætning, og optagelserne blev faktisk så gode, at vi fik lov at udsende forestillingen selv om Danmarks Radio meldte sin ankomst med en hel hær af teknikere. DR fik dog lov til lave en parallel optagelse. Men det var alligeveln en meget stor fjer i hatten på os Mercur-teknikere.

Eget teater i City

I 1961 købte Mercur Det Ny Scala, og man nyindrettede det hele. Det blev omdøbt til Radio Mercur City. Håbet var at kunne sende direkte fra en radiostation på land, for det var jo en besværlig "omvej" at sende via et skib var.

Efterhånden blev det hele ret professionelt, og de ansatte fik fast løn. Men man mistede noget af den glade pionérånd, og der blev for meget forretning/reklame i Radio Mercur.

Flere fra ledelsen brød derfor ud og dannede DCR: Danmarks Commercielle Radiostation. Men det holdt kun ca. seks måneder, så var man tilbage igen hos Radio Mercur.

Slutningen

Lukningen af Radio Mercur blev et forfærdeligt og uværdigt forløb. Jeg opfattede det som Janteloven, misundelse fra Danmarks Radio og en lovjungle fra P&T. Men den nye lov var uafvendelig og ikke mulig at sætte sig op imod.

Heldigvis trådte A. Brask Thomsen i karakter og tilbød at sikre udbetaling af én månedsløn til de ca. 50 ansatte for at stoppe på fredelig vis...

Kilde: Jerry Katz og Ringsted Radiohistorisk Forenings blad Radioten.

Gå tilbage


Første afsnit af dramaserien Mercur på TV 2 Charlie blev en stor succes. DR-Museum og Ringsted Radiomuseum har udlånt det historiske udstyr, som optræder i serien (foto Carsten Andersen / TV 2).
Klik for større billede

Flemming (Andreas Jessen) og hans kæreste Gitte (Stephania Potalivo) er i Tivoli for at høre Tommy Steele (foto Rolf Konow/TV 2).
Klik for større billede

Målet med investeringen i TV-serien om Radio Mercur var både at tilfredsstille TV 2 Charlies faste seere og at nå ud flest mulige nye seere. Her ses hovedpersonerne Flemming Vestergaard (Andreas Jessen), Jan Irsinger (Jon Lange) og Anne-Marie Jensen (Neel Rønholt) ombord på radioskibet (foto Christian Geisnæs/TV 2).
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+