Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Radio Mercur
Maj 2017
Piratbogen får en renaissance
"Pirater i Æteren" blev allerede udgivet i 2003, men nu har TV 2-serien "Mercur" skabt fornyet interesse for bogen. Her får man nemlig den virkelige historie om Radio Mercur og det aftryk som piraten har sat i både den danske og den internationale medieverden.


Finn Nesgaard

Det var en oplevelse at se Mercur-serien på TV 2 Charlie, men det var ikke den historisk helt korrekte fortælling. F.eks. var antallet af hovedpersoner reduceret for at hjælpe os seere med at bevare overblikket. Og desuden var TV-fortællingen nok også mere romantisk en den faktiske virkelighed...

Under alle omstændigheder er Henrik Nørgaards bog "Pirater i æteren – Radio Mercur og Danmarks Commercielle Radio – dansk reklameradio fra Øresund 1958-62" et godt supplement til TV-serien. Bogen går nemlig på nærmest videnskabelig vis på jagt efter sandheden – uden at den bliver kedelig af den grund.

Studieprojekt

Første gang Henrik Nørgaard kastede sig over Radio Mercur var i forbindelse med hans studier i medievidenskab på Aarhus Universitet. I den forbindelse kom han til at tale med flere af de folk der havde arbejdet på piratradioen, og han blev så optaget af deres fortællinger, at han arbejdede videre og endte med at skrive en hel bog om emnet. Den blev udgivet i 2003 af Danmarks Grafiske Museum/Dansk Pressemuseum, og er i kommission hos Syddansk Universitetsforlag.

Henrik Nørgaard havde også en drøm om at supplere bogen med en CD, så læseren kunne høre interviewene plus eksempler på Radio Mercurs udsendelser, men det var relativt dyrt og blev derfor opgivet.

Siden da har vi fået lyddistribution via internettet, og i forlængelse af TV-serien kommer Henrik Nørgaard derfor med ikke mindre end fire lydudgivelser.

Først og fremmest har han selv indtalt hele bogen som lydbog. Næste udgivelse bliver de beretninger som bogen er baseret på – eksempelvis interviews med lydtekniker Ole Skov, orkesterleder Ib Glindemann og DR-radiovært Jørgen de Mylius. Tredje lydudgivelse bliver med reklamespots fra Radio Mercur. Og den sidste udgivelse indeholder klip fra Radio Mercurs udsendelser – men uden musikindslag, for de er pålagt rettigheder fra bl.a. komponister, musikere og sangere.

Fakta om "Pirater i Æteren"

Bogen er på 268 sider. Den har været inspiration og kilde til TV 2's dramaserie "Mercur". "Pirater i Æteren" sælges på tilbud for 198 kroner. Yderligere information på www.radio-mercur.dk.

Gå tilbage


Pirater i æteren – Radio Mercur og Danmarks Commercielle Radio – dansk reklameradio fra Øresund 1958-62" er et godt supplement til TV 2"s dramaserie.
Klik for større billede

Henrik Nørgaard præsenterede sin bog "Pirater i Æteren, da Ringsted Radiomuseum havde forpremiere på en særudstilling om Radio Mercur. Bogen kommer nu som lydbog, suppleret af tre podcasts med henholdsvis Radio Mercur interviews, reklamespots og programeksempler.
Klik for større billede

Her ses Mercur-seriens (fiktive) hovedpersoner; Flemming, Jan og Anne-Marie spillet af henholdsvis Andreas Jessen, Jon Lange og Neel Rønholt. Serien er lavet af Sam Productions og den blev vist på TV2 Charlie fra marts til begyndelsen af maj 2017 (foto Christian Geisnæs/TV2).
Klik for større billede

Fakta om Radio Mercur

Radio Mercur var sandsynligvis verdens første illegale reklameradio, som sendte fra et skib i internationalt farvand i strid med gældende regler for radiosending.

Det var en pionerindsats med store startvanskeligheder. Men fra 1958 til 1962 lykkedes det at sende reklameradio til først og fremmest det østlige Danmark fra internationalt farvand i Øresund. Og piraterne fik endda en god forreting ud af det.

I 1962 indførte de danske politiker en lovændring der stoppede det hul, som havde gjort det muligt at sende kommerciel radio som alternativ til Statsradiofonien/Danmarks Radio.

Mercurs programmer indeholdt først og fremmest musik plus masser af reklamer. Stationen blev et forbillede for piratradio i andre lande på den tid.


Læs også
- Radiomuseet går i Mercurs fodspor
- Sandheden om Radio Mercur
> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php