Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

BlackMagic på NAB 2017
Maj 2017
Nu er der lydredigering
i DaVinci Resolve
Blackmagic benyttede som sædvanligt NAB til at lancere en lang række nye produkter. Hovednyheden var gradingsoftwaren DaVinci Resolve 14, der nu også klarer både video- og lydredigering.


Gert Svendsen

I 2009 overtog Blackmagic softwarefirmaet DaVinci og lancerede kort tid efter deres første version af gradingsoftwaren Resolve. Den kom både som en gratis "light" version, hvilket skabte sensation i branchen, og en betalt version for de professionelle. Nu kunne man derfor colorgrade billigt på et niveau, man ikke tidligere havde set.

Efter et par år fandt Blackmagic så på at integrere et redigeringsværktøj, så man udover at colorgrade også kunne redigere sit projekt. Det gav god mening om end det på ingen måde truede de etablerede redigeringssuiter.

Ingen abonnementer fra Blackmagic

I år lancerede Blackmagic så DaVinci Resolve 14, der nu også indeholder lyddelen fra de legendariske Fairlight audio workstations. Denne software var state of the art i 80'erne, hvor den blev anvendt af bl. a. Peter Gabriel og Stevie Wonder. Det er lidt af en revolution at den er kommet med i DaVinci Resolve, for nu får man ikke alene colorgrading, men også en komplet lyddel baseret på Fairlight.

Blackmagic holder i øvrigt fast i produktstrategien med en gratis version og en professionel Studio version, som man betaler for, og hvor alle funktioner er tilgængelige. Man har endda valgt at sænke priserne fra 999 dollars for den nuværende Studio version til 299 dollars for den nye DaVinci Resolve 14 Studio.

– Det er et engangsbeløb, og vi kommer ikke med nogen abonnementstilbud, lød meldingen fra Blackmagic med henvisning til, at både Adobe Creative Cloud og Avid Mediacomposer nu findes i abonnementsudgaver. Til sammenligning betaler man i USA 49,99 dollars om måneden for Creative Cloud-pakken, hvor man får adgang til hele Adobes udbud af programmer. Men har man kun brug for videoredigeringen er DaVinci et ekstremt godt bud og langt billigere på længere sigt.

Hvor god er DaVinci Resolve?

Det er for tidligt at vurdere DaVinci Resolve 14 i forhold til de platforme vi kender, men der er ingen tvivl om, at det er et yderst interessant alternativ. Den nye version er hurtigere end den gamle, og takket være integrationen med Fairlight, så kan man nu anvende VST plugins på alle lydspor og anvende automation, ligesom monitoreringen supporterer op til 22.2 surround.

Interesserede kan sammenligne og downloade den gratis version på Blackmagics hjemmeside: blackmagic Design products.

Modulopbyggede konsoller

Blackmagic præsenterede også en ny serie modulopbyggede konsoller, der passer til DaVinci Resolve 14 og gør det nemt at styre de mange lydkanaler. I den mere mobile ende af skalaen kommer der to mindre kontrolenheder, DaVinci Resolve Micro og DaVinci Resolve Mini, der begge har tre kugler til styring af farver, samt knapper til direkte styring af de øvrige mest anvendte funktioner.

Yderligere information på Design controls.

Gå tilbage


Der var stor tilstrømning til Blackmagics stand på NAB 2017 hvor man bl.a. præsenterede de nye hardwareprodukter UltraStudio HD mini, WebPresenter og Television Studio HD. Det er simpelthen et hæsblæsende tempo, som Blackmagics udviklingsafdeling lægger for dagen.
Klik for større billede

Gradingsoftwaren DaVinci Resolve er kommet i version 14, der ligesom de foregående versioner også klarer videoredigering. Men det er nyt, at den klassiske Fairlight lydredigeringssoftware nu er en del af pakken. Grundversionen af Resolve er gratis, mens den fulde Studio version fås for en stærkt reduceret pris på 300 dollars, svarende til ca. 2.000 kroner.
Klik for større billede

Den kompakte kontrolenhed, DaVinci Resolve Mini, har tre kugler til styring af farver, samt knapper til direkte styring af de øvrige mest anvendte funktioner.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+