Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

DAB-signalet lukker
Juli 2017
Din radio duer
(måske) ikke den 1. okt.
Op mod 400.000 DAB-radioer bliver tavse, når de første digitale radiosignaler viger pladsen for DAB+ den 1. oktober.

De digitale radiosignaler fejrer i år 15-års jubilæum, men 1. oktober er det slut med udsendelsen af traditionelle DAB-signaler. De erstattes af DAB+, der allerede har fungeret i en årrække.

Ifølge Branchen ForbrugerElektronik (BFE) betyder det, at mellem 200.000 og 400.000 danske DAB-radioer bliver ubrugelige efter 1. oktober. Og da der ikke har været megen omtale af DAB-lukningen, så må det forventes, at det vil komme som en overraskelse for en meget stor del af DAB-radioernes ejere.

Er din radio DAB+?

Det er med andre ord vigtigt at du tjekker, om din DAB-radio kan modtage DAB+, og heldigvis er det nemt at undersøge, for P4 sendes allerede med denne standard. Hvis P4-kanalerne optræder på din radios kanal-menu, og de kan modtages, så vil den derfor fortsat fungere efter 1. oktober. Hvis radioen ikke kan modtage P4, så vil den til gengæld være helt død efter denne dato - medmindre DR ombestemmer sig og lader sendingerne fortsætte som hidtil.

– Jeg blev ærligt talt lidt nervøs, siger Finn Nesgaard fra avm.dk, – for min DAB-radio er fra 2009, og ifølge Panasonic Center, der er en frivillig detailkæde inden for forbrugerelektronik, så var det først i 2011, at DAB+ for alvor blev introduceret. Men jeg slap med skrækken, for min Pure Evoke 2S radio modtager hele striben af P4-kanaler.

– Hvis man har en DAB-radio, som ikke modtager P4, og som indgår i et hi-fi-anlæg, så er det en god idé at tage en snak med den lokale radioforhandler, siger Jens Krogh fra Panasonic Center. – Lukningen af DAB-tronsmissionen betyder nemlig ikke nødvendigvis, at hele anlægget skal køres på lossepladsen.

Analog radio fortsætter

Det analoge radiosignal fortsætter indtil videre, og det er ikke endeligt besluttet, hvornår FM-båndet bliver lukket i Danmark. Det afhænger blandt andet af, hvordan DAB+'s udbredelse og popularitet udvikler sig.

Det er dog regeringens målsætning, at Danmark skal være et hundrede procent digitalt radioland. Men de digitale signalers popularitet vanskeliggøres blandt andet af, at landets næsten 2,5 millioner privatbiler stadig modtager radio og trafikmeldinger via FM-båndet.

Effektiv digital fejlretning

Fordelen ved DAB+ er bl.a., at der foregår digital fejlretning i to lag. Ovenpå den originale fejlretning har man nemlig tilføjet en fejlretningskode af typen Reed-Solomon. Denne fejlretning stjæler dog 8,3% af de overførte bits, og DAB's i forvejen lave nytte-bit-rate bliver derfor yderligere nedsat. Til gengæld betyder den mere effektive fejlretning, at svagere signaler kan modtages og dækningen bliver derfor en del bedre.

Indførelsen af DAB+ giver desuden mulighed for at anvende en op til tre gange bedre lydkomprimeringsstandard: AAC og AAC+/HE-ACC. Det er således muligt med DAB+ – trods tabet af 8,3% bitrate – at overføre næsten tre gange så mange programmer i samme eller endog bedre kvalitet.

Yderligere information på worlddab.org.

Gå tilbage


Hvis din DAB-radio kan modtage P4, så kan den modtage DAB+, og den vil derfor fortsat fungere efter 1. oktober. Ellers er den ubrugelig, når DAB-sendingerne erstattes af DAB+.
Klik for større billede

Danmark er et af de relativt få lande, der har valgt at satse på digital radiotransmission via DAB/DAB+. Det vides dog endnu ikke hvornår der lukkes for FM-sendingerne, for langt størstedelen af de danske biler kan kun modtage denne radiostandard, og netop bilisterne er flittige radiolyttere.
Klik for større billede

Radiohandlerne forventer en stor efterpørgsel efter DAB+-radioer, når den gamle DAB-standard erstattes af DAB+ den 1. oktober.
Klik for større billede

Panasonic Center er en frivillig detailkæde inden for forbrugerelektronik med butikker over hele landet. Kædens medlemmer specialiserer sig i produkter fra den japanske producent Panasonic.

Læs også
- Til kamp mod DAB
> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+