Untitled Page
Om mennesker, medier, kreativitet og teknik i AV-branchen
1982 - 2021
Artikler Kontakt
Gå tilbage

DAB+ er i luften
Oktober 2017
DR får benhård konkurrence
Søndag den 1. oktober skiftede Danmark fra DAB til DAB+. Resultatet er indtil 12 ekstra radiokanaler, der kommer til at give DR konkurrence på både kvalitet og lyttertal.


Gert Svendsen

Det er Teracom der står for den tekniske overgang til DAB+ i Danmark, og man holdt i den anledning et pressemøde den 28. september i Stærekassen, der er en del af Det Kongelige Teater. Det var nemlig her at Statsradiofonien, og dermed Danmarks første radiokanal, havde til huse i den spæde begyndelse fra 1931 og 10 år frem...

Naturlig udvikling...

Lanceringen af DAB+ i Danmark sker fordi den teknologiske udvikling på radioområdet giver plads til flere radiokanaler og dermed plads til mere spændende indhold. Men det betyder også, at kulturminister Mette Bock og hendes parti Liberal Alliances har fået chancen for at give DR hårdere konkurrence.

Opgraderingen medfører dog også, at ganske mange lyttere bliver nødt til at købe nye DAB-radioer for fortsat at kunne lytte med. Det er ligesom da vi gik fra analogt-TV til digitalt-TV, fra standard definition til high definition TV og fra MPEG2 til MPEG4, hvor en del forbrugere altid havde ældre apparater der ikke kunne håndtere de nye signaler.

Lytterne har kunnet teste om deres eksisterende DAB radio også er i stand til at modtage DAB+ ved at søge efter en af DRs regionale kanaler, nemlig P4. Hvis man kunne modtage denne kanal, så var der ingen fare på færde og man kunne roligt beholde sin radio og se frem til at nyde de nye radiokanaler.

Ellers er der ingen vej udenom – det er nødvendigt at investere i en ny DAB+ modtager.

Indhold og nye koncepter

Ved introduktionen af DAB+ kommer der tre nye radiokanaler fra henholdsvis BBC, Ekstra Bladet og Bauer Media.

BBC World Service er kendt for alsidige og informative programmer fra hele verden. Nu sendes de engelsksprogede programmer også i Danmark, på en af de nye DAB+ kanaler.

Ekstra Bladet Radio har ikke kunnet få et forretningsmæssigt koncept ud af at sende radio på internettet, og supplerer derfor med DAB+. Kanalen vender den traditionelle sendeflade på hovedet og afbryder musikken, når der er relevante nyheder, og altså ikke som vi kender det fra de traditionelle radiokanaler, hvor nyhederne sendes på fastlagte tidspunkter. Desuden sender Ekstra Bladet Radio udelukkende dansk produceret musik.

Bauer Media sendte i forvejen seks radiokanaler på DAB. De bliver nu alle landsdækkende, og man udvider med en syvende kanal med klassisk musik. Inspirationen kommer fra England, hvor en kommerciel klassisk radiokanal har flere lyttere end BBCs tilsvarende kanal.

Teracom valgt som gatekeeper

Teracom er valgt som såkaldt gatekeeper for digital radio i Danmark og det må siges, at være et naturligt og sikkert valg. Teracom købte Broadcast Service Danmark i 2010 og driver i forvejen det eksisterende terrestrielle sendenet i Danmark for både radio og tv. Det er med andre ord en organisation der har stor erfaring med transmission – og det vil uden tvivl være med til at sikre den bedst mulige dækning, set i relation til de geografiske forhold.

Rollen som gatekeeper skal ses som den der samler signalerne og får skabt et attraktivt udbud af radiokanaler. Det er vigtigt at præcisere, at DAB+ radiokanalerne alle er gratis for forbrugerne og at der ikke bliver betalingskanaler som vi kender det fra tv-området.

Hvorfor radio?

Men hvorfor skal vi overhovedet have radio, når vi kan streame indhold til vores enheder via mobile netværk?

Der er en række forhold, som adskiller en radio fra en streaming tjeneste:

Radiotransmission og DAB+ er en belastningsuafhængig tjeneste og det betyder i praksis, at signalerne altid er tilgængelige i dækningsområdet, uanset hvor mange forbrugere der anvender tjenesten.

Streaming er derimod afhængig af belastningen, hvilket kort fortalt betyder, at jo flere brugere der anvender tjenesten, jo flere ressourcer skal der anvendes på infrastruktur for at få tjenesten til at fungere optimalt. Problemerne opstår f.eks. i forbindelse med landskampe, hvor det kan skabe stor frustration hos forbrugerne når de vil se med på deres mobile enheder.

En anden forskel mellem radiotransmission og streaming på internettet er, at indholdet på radiokanalen bestemmes af radiostationen. Dette er ikke nødvendigvis tilfældet ved streamingtjenester, hvor det er udbyderens algoritme og analyser der bestemmer hvad der afspilles næste gang.

Yderligere information på http://www.digitalradio.dk.

Gå tilbage


Se video:

Kulturminister Mette Bock om DAB+: Det er udbydernes egen platform
Teracom-chef Martin Løbel om DAB+: Det giver sund konkurrence
Nyt på DAB+: BBC World Service
Nyt på DAB+: EkstraBladet
Nyt på DAB+: BM Radioklassisk

Pressemødet om DAB+ blev holdt i Stærekassen bagved Det Kongelige Teater, og det var der en særlig grund til. Bygningen husede nemlig Statsradiofonien og dermed Danmarks allerførste radiokanal, fra 1931 til 1941.
Klik for større billede

Radiohandlerne forventer en stor efterpørgsel efter DAB+-radioer, når den gamle DAB-standard erstattes af DAB+ den 1. oktober.
Klik for større billede

> Privacy
> Cookies