Untitled Page
Om mennesker, medier, kreativitet og teknik i AV-branchen
1982 - 2021
Artikler Kontakt
Gå tilbage

Test: Sachtler Flowtech 75
Oktober 2017
Nemmere kan
det ikke blive
Det nye Flowtech 75 udmærker sig ved at både benhøjde og benspredning klares med vippegreb og knapper, der er placeret helt oppe i toppen af stativet. Man slipper derfor for at bøje sig ned hver gang højden skal justeres.


Finn Nesgaard

Denne test er nærmest overflødig!

Inden IBC's 2017-udstilling i Amsterdam modtog jeg en engelsksproget pressemeddelelse om det nye Flowtech 75 stativ, som var den store nyhed fra både Sachtler og Vinten (de ejes af samme erhvervsgruppe). Og i dag, efter at jeg har testet stativet, kan jeg konstatere at min foromtale af Flowtech 75 matcher virkeligheden fantastisk godt. De tyske Sachtler-folk er med andre ord nøgterne og sandfærdige i deres presseinformation! Men her følger alligevel en anmeldelse – som et supplement til foromtalen.

Fem år gammel test

Men lad os først kigge godt fem år tilbage i tiden, da jeg testede det dengang nye Ace M hoved.

Sensationen dengang var, at Sachtler halverede prisen for sin billigste løsning fra 10.000 kroner, som var prisen for Sachtler FSB4 hovedet med stativ, til 4.995 kroner for Ace M med det samme sæt stativben. Eneste forskel var, at FSB4 er et metalhoved, mens Ace M har glasfiber finish.

I anmeldelsen roste jeg også stativhovedernes fælles sæt stativben – og det skulle jeg nok ikke have gjort. Stativet er ganske vist stabilt og godt ved normale arbejdshøjder. Men når man trækker benene ud i fuld længde, så kunne stabiliteten ærligt talt være bedre. Det er der nu rettet op på med Flowtech 75.

Perfekte ben

Sachtler omtaler selv Flowtech 75 under sloganet "Evolving Tripod Technology", og der er virkelig også tale om et banebrydende produkt.

For det første er det en ren kulfiberkonstruktion, hvilket betyder at man får et stativ, der også er stabilt ved fuld højde, og uden at vægten er øget mere end 3/4 kg. Desuden er kulfiber godt at holde på, ikke mindst i kolde omgivelser hvor metalstativer netop føles ubehageligt kolde. Man bemærker også, at når man klapper benene sammen mod hinanden, så fastholdes de magnetisk.

Det allervigtigste er dog, at højden indstilles med et enkelt greb øverst på hvert stativben. Man frigør simpelthen benlængden med tre nemme vippearme, løfter stativet op i den ønskede højde, og vipper armene tilbage igen. Og indstillingen af højden omfatter vel at mærke alle benenes tre sektioner!

Spreaderen er overflødig

Stativet leveres med en midspreader, men den er i realiteten overflødig, for benene kan fastlåses i tre vinkler via et par knapper, der også sidder lige ved hånden, øverst på hvert stativben. Fordelen er, at man med den maksimale fastlåste spredning kommer ned i 25 cm's højde. Dertil skal dog lægges sativhovedets højde, så i praksis ender man på ca. 40 cm, afhængigt af hvilket hoved man har sat på stativet. Trods den store benspredning, så virker stativet stadig helt stabilt.

Man kan også frigøre benene helt, så det i realiteten er stativhovedets nivelleringshåndgreb, der støtter mod jorden. Dermed kommer kameraet ned i ca. 30 cm's højde – og så kan man jo ikke forlange det lavere.

Hvad med hovedet?

Flowtech 75 passer, som navnet angiver, til stativhoveder med 75 mm bowle, og man kan derfor bruge et ganske kolossalt antal hoveder af mange forskellige fabrikater. Som navnet også antyder, så kunne man sagtens forestille sig, at der kommer et Flowtech 100 stativ til hoveder med 100 mm bowle, og det er faktisk også er på vej.

Samtidigt med lanceringen af Flowtech 75 kommer Sachtler med et nyt glasfiberbaseret hoved, der ligner det oprindelige Ace M til forveksling. Men hvor Ace M klarer kameraer på op til 4 kg, der er max-belastningen for det nye Ace XL hoved oppe på 7 kg. Det er en fordel hvis man bruger et tungere kamera – f.eks. et skulderkamera – eller hvis man udbygger et mindre kamera med store objektiver eller ekstraudstyr i form af videoskærm etc.

Pris og levering

Flowtech 75 stativet findes i to ens versioner fra henholdsvis Sachtler og Vinten. Prisen er 7.500 kroner uden hoved og 9.400 kroner inklusive det nye Sachtler Ace XL hoved til kameraer på op til 7 kg. Vintens pakkeløsning inkluderer et Vision Blue hoved og koster 10.920 kroner.

Flowtech 75 får mine varmeste anbefalinger.


Gå tilbage


Det nyudviklede Flowtech 75 stativ er en solid og stabil glasfiberkonstrukion, som er nem at bære rundt på. Til højre ses det noget spinklere stativ, der var en del af det efterhånden fem år gamle Ace M koncept. Begge stativer passer til hoveder med 75 mm bowle.
Klik for større billede

Det mest epokegørende ved Flowtech 75 er, at benlængde og -spredning styres med vippegreb og knapper, placeret på toppen af de tre ben. Man slipper derfor for at bøje sig ned hver gang højden skal justeres.
Klik for større billede

Flowtech stativets ben kan spredes så meget, at kameraet kommer helt ned i ca. 40 cm"s højde, afhængigt af hvilket hoved man bruger. Og selv i den lave højde er stativet imponerende stabilt.
Klik for større billede

Fakta

 • Sachtler er ejet af Vitec Group, som bl.a. også ejer stativfabrikkerne Vinten og Manfrotto.
 • Sachtler er specialist i stativløsninger til on location, mens Vinten er mere til studieløsninger.
 • Flowtech 75 bliver både solgt under varemærket Sachtler og varemærket Vinten. Pris 7.500 kroner ex moms.
 • Sachtler tilbyder Flowtech 75 sammen med det testede Ace XL hoved. Pris 9.400 kroner ex moms.
 • Vinten har en pakke hvor Flowtech 75 leveres med et Vision Blue hoved. Pris 10.920 kroner ex moms.
 • Sachtler forhandles af Atendi. Vinten forhandles af Hofman.

 • Læs også
  - Foromtalen af Flowtech 75
  - Test: Sachtler Ace M
  - Du kan spare
  små 3.000 kroner

  > Privacy
  > Cookies