Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Det starter i Aarhus
Januar 2018
Cinemateket vil
ud i hele landet
Det Danske Filminstituts biograf, Cinemateket, i Gothersgade i København går nu i samarbejde med biografer over hele landet. Målet er at flere skal have glæde af dens repertoire, som bl.a. består af klassiske filmperler.

Tirsdag den 9. januar åbner Cinemateket en filial i Aarhus i samarbejde med biografen Øst For Paradis. Her vil en af biografens sale hver tirsdag danne rammen om et udsnit af Cinematekets program i København. Januar-programmet spænder fra de store klassikere til en helt ny polsk øbo-thriller. Og der vil desuden blive besøg af eksperter og oplægsholdere.

Åbningen af filialen fejres med en stumfilmskoncert, hvor man viser Benjamin Christensens film Afgrunden fra 1910. Hovedrollerne spilles af Asta Nielsen og Valdemar Psilander, og filmen live-akkompagneres af blokfløjtevirtuosen Michala Petri og slagtøjsspiller Mathias Friis-Hansen fra Det Kgl. Kapel.

– Vi ser store perspektiver i samarbejdet med Cinemateket, siger biografdirektør Ditte Daugbjerg Christensen. – Cinematekets program består bl.a. af film af ældre dato, sjældne og smalle film, samtr film i forskellig event-indpakning af både formidling og oplevelse. Dét tiltaler Øst for Paradis' publikum.

Det startede i 2016

Det Danske Filminstitut lancerede allerede i 2016 konceptet "Cinemateket præsenterer" med henblik på at give borgere i hele landet mulighed for at møde filmarven.

Det er et tilbud om offentligt-privat samarbejde mellem Cinemateket og kommercielle danske biografer og foreningsbiografer rundt omkring i landet om visning af ti film årligt fra Cinematekets program. Øst for Paradis er én af de 15 biografer, der er tilmeldt samarbejdet i år.

– Erfaringerne med "Cinemateket præsenterer" i Øst for Paradis virker ganske lovende, siger Jakob Buhl Vestergaard fra Det Danske Filminstitut. – Derfor udvider vi nu forsøgsvis samarbejdet med en decideret filial, der – hvis den viser sig succesfuld – kan blive til flere.

Kulturminister Mette Bock bakker projektet op: – Cinematekets særlige repertoire har ikke kun interesse i hovedstaden, men i hele landet, og det er derfor positivt, at vi nu får en filial af Cinemateket i Aarhus, siger hun. – Jeg håber, at filialen i Aarhus bliver en succes, så vi i fremtiden ser flere filial-samarbejder, der kan bringe film og kultur ud til borgere i hele Danmark.

Gå tilbage


– Det er enormt positivt, at vi nu får en filial af Cinemateket i Aarhus, siger kulturminister Mette Bock (foto Bjarke Ørsted).
Klik for større billede

Øst for Paradis importerer film fra hele verden og har derfor et bredt udvalg af film i næsten alle genrer. Nu udvides repertoiret via et filial-samarbejde med Cinemateket i København.
Klik for større billede

Aarhusbiografen Øst for Paradis blev startet i 1997. Den har syv biografsale. De har for nylig gennemgået en større renovation.
Klik for større billede

Fakta om Cinemateket

Det Danske Filminstituts biograf, Cinemateket, har siden 1997 formidlet film og filmkultur fra Gothersgade i København (og før da siden 1941 fra Christianshavn som Filmmuseet). Over 1.100 filmhistoriske værker og sjældne perler finder hvert år vej til Cinematekets tre lærreder – en stadigt større del af dem med formidling, der sætter dem i filmhistorisk eller samtidsmæssig kontekst. Cinemateket havde i 2016 116.000 besøgende.

Fakta om Øst for Paradis

Aarhusbiografen Øst for Paradis blev etableret i 1978 med en mission om at vise de filmperler, der ellers ikke fandt vej til det store lærred. Biografen har syv sale, som netop har gennemgået en større renovation. Der vises film alle ugens dage.


> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php