Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Nyt på NAB 2018 i Las Vegas
Maj 2018
Sony satser på 4K
og bedre skarphedsdybde
Det føles nærmest som om Sony er leveringsdygtig i et uendeligt antal forskellige professionelle videokameraer. Men der er system i overdådigheden – og den er på forkant med den teknologiske udvikling...

– Det er rigtigt, at vi har mange forskellige kameramodeller til den professionelle branche, erkender Frank Snerle fra Sony PSE i Danmark. – Men branchen har også mange forskellige krav, alt efter om det drejer sig om bryllupsvideo, broadcast eller digital filmproduktion. Og desuden sker der jo en teknologisk udvikling mod 4K, HDR og HFR – altså højere billedopløsning, større dynamikområde og højere billedfrekvenser. Den udvikling afspejler sig i de kameraer vi præsenterede på årets NAB udstilling.

Den enlige videofotograf

Da Sony for nogle år side lancerede XDCAM FS7, blev prisniveauet for digitale filmkameraer med udskifteligt objektiv og Super35 4K sensor bragt ned på et niveau, hvor den selvstændige videofotograf, som måske laver bryllupsvideoer, musikvideoer eller virksomhedsfilm, kan være med.

Senere kom XDCAM FS5, der reducerede prisniveauet yderligere, samtidigt med at kameraet blev mindre og mere handy. Og på årets NAB kunne Sony så præsentere en XDCAM FS5M2 – altså en version 2.

Den nye model udmærker sig ved en billedkvalitet, der bl.a. giver mere naturlige hudtoner, men som til gengæld gør det svært at koordinere med optagelserne fra eksisterende Sony videokameraer. Årsagen er indførelsen af en ny farveprofil – Picture Profile 1 – og den vil også vil blive anvendt i kommende nye Sony kameraer. FS5 II er derfor blot første skridt i indførelsen af en ny farvestandard i Sonys videokameraer.

Den nye FS5'er understøtter desuden Sonys Instant HDR Workflow til hurtig produktion af HDR-indhold uden grading.

Og prisen? Det nye, fremtidssikrede FS5 kamera koster 36.000 kroner for huset alene, mens et sæt med standardzoom, 18-105 mm/f:4, fås for 40.000 kroner. Objektivbajonetten er Sonys E-mount, men man kan også bruge andre objektivtyper via adapter.

Verden første...

Sony omtaler selv den nye PXW-Z280 som verdens første 4K 3-chip 1/2 tommer Handy Camcorder, og det lyder jo fint!

Oversat til almindeligt dansk, så har vi her et relativt kompakt håndkamera, der har samme betjening som de traditionelle broadcast-kameraer, men nu med 4K-opløsning. Desuden får man en rimelig lysfølsomhed og skarphedsdybde, fordi de tre billedchips er på 1/2 tommer. Men mulighederne for afgrænset skarphedsdybde kan dog ikke måle sig med FS5-kameraet og dets Super35-chip.

Sony PXW-Z280 har fast objektiv med 17X zoom, og det indbyggede ND-filter er af den variable type, som blev introduceret med den første FS5'er. Fordelen er at man kan arbejde med fast blændeåbning og dermed fast skarphedsdybde under varierende lysforhold.

Kameraet har også direkte netværkstilslutning, XDCam Air kompatibilitet og mulighed for liveproduktion via direct-to-air workflow med Sonys Quality of Service (QoS).

Sony PXW-Z280 forventes at komme til at koste 52.000 kroner, når kameraet kommer på markedet til juni.

En meget billigere løsning

Til september kommer Sony så med en lillebror, PXW-Z190, som stadig har 4K opløsning, men her med 1/3 tommer chipblok. Til gengæld er den forventede pris helt nede på 26.000 kroner – dvs. halv pris. Og her får man 25X zoom, samt variabelt ND-filter og en række andre funktioner fra 280'eren. Men man må dog bl.a. undvære en del af streaming-mulighederne.

Gå tilbage


Sony XDCAM FS5M2 er en ny version af den FS5"er, som kom på markedet i begyndelsen af 2016. Den nye model har stadig Super35 chip og E-Mount til udskiftelige objektiver. Men farvekvaliteten er væsentligt forandret, så man nu får bedre gengivelse af hudtoner.
Klik for større billede

Det er ikke til at se det, men den nye Sony PXW-Z190 (tv) koster kun halvt må meget som den ligeledes nye PXW-Z280. Begge modeller er traditionelle trechips-kameraer, men 280"eren er udstyret med 1/2 tommer chips, mens 190"eren nøjes med 1/3 tommer. Desuden giver 280"eren bedre muligheder for live streaming.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+