Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Redaktøren fylder 70
Juni 2018
Der manglede et
nærbillede i familiefilmen...
Finn Nesgaard overtog AVM's redaktørstol i 2001. Men han har arbejdet med film, AV og journalistik i over 50 år...


Finn Nesgaard

Det hele startede faktisk da jeg lige var fyldt 8 år, i sommeren 1956.

Familien havde lånt et sommerhus i Kirke Stillinge nær Slagelse, og min onkel og faster kom på besøg med deres 8 mm Nizo kamera, for nu skulle der laves familiefilm. De optog også en lille action-film, hvor min far blev overfaldet af en ung mand, men heldigvis fik fat i en hammer, som tilfældigvis lå i græsset, så han kunne slå fyren bevidstløs.

Jeg mente, at der var brug for et nærbillede af hånden med hammeren, hvis man skulle forstå hvad der skete. Men det mente de voksne ikke, eller måske syntes de bare at det var for besværligt med sådan en detalje. Under alle omstændigheder blev nærbilledet ikke lavet, historien blev uforståelig – og jeg følte mig overset.

Otte år senere var min familie flyttet ind i en lejlighed, hvor der to etager længere nede boede en 14-årig dreng, som havde arvet et 8 mm smalfilmkamera efter sin afdøde far. Det resulterede i at vi lavede en neorealistisk inspireret film, som vandt bronze i en nordisk amatørfilmkonkurrence. To år senere arbejdede vi som sindssyge i sommerferien for at skaffe penge til 16 mm udstyr, hvilket resulterede i endnu et par bronzemedaljer. To år senere havde vi skaffet penge til tonefilmudstyr, og så kom vores filmgruppe til at lave TV-serien "Unge laver film" for DR's B&U afdeling.

Journalistikken

Filmarbejdet førte også til, at jeg allerede som 19-årig blev freelance-skribent på bladet FOTO & Smalfilm, og nogle år senere – ved årsskiftet 1974-75 – blev jeg ikke alene redaktør for dette blad, men også for bladet Fototeknik og for fotokataloget Kamera.

Der var også blevet tid til lidt studier i Filmvidenskab på Københavns Universitet. Og filmarbejdet forsatte som en bibeskæftigelse frem til 1985, hvor jeg sluttede af med en dokumentarfilm om en dansk missionærfamilie i Madagaskar, produceret for DR.

Men så var 16 mm filmens epoke også ved at være overstået. Og professionelt videoudstyr var ikke alene hundedyrt, det var også temmelig dårligt, både mht. billedkvalitet og redigeringsmuligheder. Det var derfor først i slutningen af 90'erne, da DV-formatet og den non-lineære redigering voksede frem, at jeg igen kom til at arbejde med levende billeder.

EDB og programmering

I 1985 var markedet for amatørfoto også i klar tilbagegang, og måske ville det blive nødvendigt at skifte arbejdsplads? For at være klædt på til fremtiden købte jeg derfor min første computer.

Men lige netop på det tidspunkt stod Specialbladsforlaget, som var fotobladets udgiver, foran indførelsen af EDB med computere, printere og lokalnet. Det arbejde kom jeg til at stå i spidsen for, og jeg kom såmænd også til at lave alt det programmeringsarbejde, som var nødvendigt for at digitalisere funktioner som abonnementstyring, ordrebekræftelse og håndbogsproduktion, med tilhørende workflows fra ordrebekræftelse til regnskabsafdelingens bogføringsprogram, og fra tekstprogrammet Word Perfect til tegnestuens Quark Express.

Programmeringsarbejdet førte også til, at jeg kom til at redigere de nordiske Clipper programmørers blad Nordic Clipper Guide. Og det bør måske også nævnes, at jeg blev medlem af den europæiske EISA priskomité, som bl.a. udnævner årets kamera, årets fjernsyn og årets hjemmebioudstyr. Men det er en helt anden historie.

Og så er vi ved at være fremme ved 2001, hvor jeg blev redaktør for AVM AudioVisuelle Medier, og hvor forlaget året efter tilbød mig at købe bladet. Det sagde ja til...

Privatlivet

Med til historien hører også, at jeg har været, og stadig er medlem af Hyltebjerg Kirkes menighedsråd. Jeg sad i en 12-årig periode i Vanløse Lokaludvalg. Og for snart 27 år siden var jeg med til at starte Hyltekoret, hvor jeg stadig er tenorsanger og bestyrelsesformand.

Jeg og min kone Ketty har boet på den samme adresse i Vanløse siden 1977. Vi har fire for længst voksne børn. Og flokken af børnebørn tæller i dag ni i aldersgruppen 0-20 år.

Fødselsdagen er fredag den 22. juni. Dagen fejres med den nære familie.


Gå tilbage


Se video:

Sådan bruger du slowmotion-smartphonen
Canon - optimist trods reduceret kamerasalg
Trådløst har aldrig været lettere...
NAB 2010 vil blive husket...

Finn Nesgaard har interesseret sig for levende billeder lige siden han var otte år gammel. Men det meste af arbejdslivet er dog gået med journalistik og redaktion. Den 22. juni fylder han 70 år.
Klik for større billede

Ved årsskiftet 1974-75 blev Finn Nesgaard ansat som redaktør for månedsbladene FOTO & Smalfilm og Fototeknik, og for fotokataloget Kamera, som udkom to gange om året.
Klik for større billede

Fra oktober 2001 har Finn Nesgaard siddet i AVM AudioVisuelle Mediers redaktørstol. Bladet udkommer ikke længere på papir, men digitalt som hjemmeside, nyhedsbrev og web-TV.
Klik for større billede

Læs også
- Finn Nesgaards arbejdsliv
> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+