Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Radiojubilæum
September 2018
Der er ringet
og spillet i 50 år
Den 5. september fejrer DR 50-året for radioprogrammet "De ringer – vi spiller". I den anledning er Jørn Hjorting tilbage i æteren sammen med den nuværende vært Peter Sten.

Ser man bort fra årene 2007-2011 har "De ringer – vi spiller" været sendt lige siden 1968. I dag er det Peter Sten fra DR i Næstved, der tager telefonen, snakker med lytterne, stiller dem lette og svære spørgsmål, når Frøken Klokken har talt, og runder det hele af med en ønskeplade. Men for en stor del af den danske befolkning er det stadig Jørn Hjorting der dukker op i hukommelsen, når man siger "De ringer – vi spiller".

Peter Sten har dog også været med ganske længe, for han har stået for programmet på P5 onsdag formiddag siden 2011. Og han glæder sig over, at programmets grundlægger, den nu 87-årige Jørn Hjorting, kan være med til at fejre jubilæet sammen med lytterne.

Jørn Hjorting stod for programmet i 28 år. Derudover har Keld Heick, Karsten Vogel, Jørgen de Mylius og Vagn Pilegaard været værter på programmet – plus en række ferieafløsere.

Lagde telefoncentraler ned

"De ringer – vi spiller" var en succes lige fra starten.

I det allerførste program var det folk fra det daværende 08-område – det vil sige Nordjylland – som måtte ringe ind. Det lagde centralen i Aalborg ned. Ugen efter skete det samme på Fyn. Og efter den tredje udsendelse klagede telefonselskabet KTAS, fordi der var kommet 17.000 opkald på en time, hvilket var til gene for selskabets erhvervskunder.

Resultatet blev, at man skulle ringe ind tidligt om morgenen, hvis man ville være med i onsdagens "De ringer – vi spiller". Desuden blev der indført et tocifret endetal, som man skulle have i sit telefonnummer for at måtte deltage.

Ideen til programmet fik Jørn Hjorting under en tur til Sveriges Radio, hvor han skulle blive klogere på "Svensktoppen". Det resulterede i "Dansktoppen", som startede den 1. september 1968, og dermed også har eksisteret i 50 år i disse dage.

"Dansktoppen" blev jo også en stor succes. Så stor at Jørn Hjorting er blevet anklaget for, at have haft afgørende indflydelse på hvilke plader der blev en succes og hvilke plader pladeselskaberne ikke kunne tjene penge på.

80 års fødselsdag

Efter sendepausen fra 2007 til 2011 blev "De ringer – vi spiller" genoplivet netop på Jørn Hjortings 80 års fødselsdag i 2011, og han var da også den første, som var igennem i røret hos Peter Sten.

50-års fejringen af "De ringer – vi spiller" kan høres på P5 onsdag den 5. september fra klokken 10.03-12.00.

Gå tilbage


– "De ringer – vi spiller" var en succes lige fra starten, siger Jørn Hjorting. – Succesen var faktisk så stor, at lytternes mange telefonopkald blokerede telefoncentralerne, og vi måtte derfor indføre, at man kun måtte ringe fra telefonnumre med bestemte slutcifre. Cifrene blev fundet med et lykkehjul (foto DR Arkiv).
Klik for større billede

I dag styres "De ringer – vi spiller" af Peter Sten fra DR Næstved. Han er glad for at den nu 87-årige Jørn Hjorting kan medvirke i jubilæumsprogrammet (foto Anders Ekström).
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+