Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

IFA i Berlin
September 2018
Fjernsynsfabrikkerne
er klar med 8K
Internationale Funkausstelling i Berlin er en udstilling for forbrugerudstyr med udgangspunkt i radio og TV. Den foregår netop nu, frem til den 5. september, og der er masser af nyt på TV-fronten.


Finn Nesgaard

Vi er mange som stadig kun har et fjernsyn med HD-opløsning, og som måske også mener, at der overhovedet ikke er brug for den fire gange så høje 4K-opløsning hjemme i dagligstuen. Men udviklingen fortsætter ufortrødent, med masser af 4K-fjernsyn, og nu også 8K!

LG Electronics lancerer således verdens første OLED-fjernsyn med 8K-opløsning, dvs. 7.680 x 4.320 pixels, i form af en 88 tommer stor skærm. Den vil derfor komme til at fylde godt op hjemme på dagligstuevæggen, hvor man ellers klarer sig med 55 eller 65 tommer.

Det er i virkeligheden ikke så overraskende, at LG er først med en 8K OLED-skærm, for den koreanske fabrik er ret alene om at kunne producere panelerne, og det gælder jo om at bevise, at man er på forkant med udviklingen!

Det skal i samme åndedrag understreges, at OLED er en virkelig god teknologi. Her har man nemlig et panel hvor det er den enkelte pixel som lyser, og hvor der derfor ikke er brug for det baglys man kender fra LCD-panelerne. Derfor er OLED-skærmene tyndere. Og derfor giver de en markant bedre sortgengivelse.

Også Samsung er klar med 8K

Hos naboen og konkurrenten Samsung har man ikke haft held til at producere holdbare OLED-paneler, så her satser man fortsat på LCD – men under det misvisende navn QLED. Og også Samsung er naturligvis klar med et 8K panel.

Her fås 8K-skærmen i øvrigt i tre størrelser: 65, 75 og 85 tommer, og Samsung understreger, at de nye fjernsyn er udstyret med 8K upscalling. Det sidste er dog ikke nogen stor overraskelse, for der findes jo stort set ikke noget tilgængeligt videomateriale med den høje opløsning.

Samsungs 8K-fjernsyn har en vejledende pris på 40.000 kr for 65 tommer, 50.000 kr for 75 tommer og 115.000 kr for 85 tommer.

Snak til det nye Philips TV

Ligesom hos LG er topmodellerne hos Philips udstyret med OLED-paneler, og lur mig om de ikke kommer fra den koreanske fabrik.

Men nok om det. På IFA gør Philips mest ud af, at man nu kan tale til fjernsynet i stedet for at trykke på knapper. Man kalder det "Philips Smart TV Voice Control", og talestyringen virker med alle Philips Android TV fra 2018-sortimentet, samt med modeller fra 2017 med P5 billedprocessoren.

For at kunne bruge Philips Smart TV Voice Control skal man have en Alexa-enhed som eksempelvis Amazon Echo eller Echo Spot. Enheden parres med den Alexa-app, som allerede er installeret på de kompatible Philips TV. Amazon Alexa kan i første omgang kun forstå engelsk og tysk.

Philips nævner også, at topmodellen, OLED+ 903, er udstyret med højttalere fra Bowers and Wilkins. Højttalerne er monteret i større, mere stive kabinetter, som bl.a. betyder at forvrængning reduceres, samt at dialogens klarhed og det totale lydbillede forbedres.

Gå tilbage


Koreanske LG er på vej med verdens første OLED-TV med 8K-opløsning. Skærmen er på 88 tommer. Prisen kendes endnu ikke, men den bliver jo nok over de 100.000 kroner.
Klik for større billede

Samsung kommer med tre størrelser 8K-skærme: 65 tommer, 75 tommer og 85 tommer. Priser fra 40.000 til 115.000 kroner.
Klik for større billede

Hos Philips er de store TV-nyheder, at man nu kan tale til fjernsynet, og at topmodellen er udstyret med lydteknologi fra Bowers and Wilkins.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+