Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Test: Edius 9.30
Oktober 2018
Opgraderingen
blev besværlig
Opgraderingen blev besværlig Indledning: Finn Nesgaard er en passioneret bruger af den windows-baserede Edius videoredigering fra Grass Valley, for den klarer det hele med et minimum af computerkraft. Men da han opgraderede fra version 8 til version 9 blev det alligevel lidt af en udfordring.


Finn Nesgaard

Jeg skal prøve at gøre det kort, for jeg ved godt, at Edius er en af de mindst brugte professionelle videoredigeringer her i vores del af verden. Men der er alligevel rigtigt meget godt at sige om softwaren, som blev skabt helt fra scratch af en japansk tandlæge, dengang HD-formaterne begyndte at dukke op i horisonten – hvilket skabte problemer for de eksisterende redigeringer.

I 2005 blev Edius overtaget af Grass Valley, som stadig videreudvikler på bedste vis – uden at brugeren tvinges ind i en abonnementsordning.

Det startede i 2003

Selv hoppede jeg på Edius helt fra starten i 2003, og allerede et år senere var det er realistisk alternativ til de etablerede videoredigeringer, men med den fordel, at man kunne have alle videoformater på tidslinjen – uden rendering. Og jeg ramlede jo hele tiden ind i nye videoformater, fordi jeg testede masser af videokameraer.

I 2010 var vi nået til Edius version 5, og jeg skiftede til en HP Z800 redigeringscomputer, som jeg udbyggede med Grass Valleys HDMI ind/ud-løsning ved navn HD Storm Plus. Det betød bl.a., at jeg kunne supplere mine to 24 tommer computerskærme med en 32 tommer TV-skærm.

Den ubehagelige overraskelse

Hen ad vejen har jeg opgraderet Edius softwaren og dermed fået udvidet mulighederne med en lang række funktioner – bl.a. tracking og nye former for color grading. Men hardwaren har været den samme, og det havde jeg jo også regnet med at den kunne være ved skiftet fra Edius 8 til Edius 9...

Men, med den nye version har Grass Valley valgt at droppe understøttelsen af mit gamle HD Storm Plus kort, og dermed forsvandt HDMI-signalet til TV-skærmen!

Hvad skulle jeg så gøre?

Ja, Grass Valley har fortsat nogle hardware-løsninger, som kan bruges med Edius. Men jeg valgte i stedet at se mig om efter mere alsidige løsninger, og mit blik faldt på BlackMagic.

Den oplagte løsning er det lille Intensity Pro 4K kort, som kun koster 1.400 kroner, og som rigeligt opfylder mine behov. Det passer til både Mac, Windows og Linux, og det understøttes af en hel stribe softwareløsninger fra bl.a. DaVinci, Apple, Adobe, Sony – og altså også Grass Valley Edius. Ud over 4K HDMI ind/ud klarer dette kort både digital audio, analog audio og analog video ind/ud. Flot!

Uheldigvis kom jeg til at vælge topkortet DeckLink 4K Extreme 12G, så nu er jeg ikke 1.400, men 5.800 kroner fattigere. Til gengæld kan min gode gamle redigeringscomputer nu også håndtere fiber ind/ud, 12G SDI ind/ud plus et helt overdådigt antal analoge muligheder, så jeg er godt rustet til fremtiden...

Men det vigtigste er dog, at det var uproblematisk at skifte til det nye kort, og at Edius redigeringen straks fik kontakt med det. Så nu har jeg igen billede på TV-skærmen.

Hvad koster Edius

Edius fås i to versioner, nemlig Pro 9 til 3.450 kroner og Workgroup 9 til 6.800 kroner. Der er også mulighed for at downloade en gratis 30-dages testversion. Og hvis man allerede har en tidligere version af Edius, så kan man opgradere til Pro 9 for 1.350 kroner. Edius forhandles i Danmark af medietek.dk.

BlackMagtic kortene har et større antal forhandlere i Danmark. Bl.a. Esee, Stjernholm, Danmon, Mediability og Medietek.

Gå tilbage


Edius videoredigeringerne er baseret på Windows, og de klarer både video, audio og tekst med et nærmest ubegrænset antal spor og masser af effektive redigeringsværktøjer. Prisen for Edius Pro 9.30 er 3.450 kroner ex moms.
Klik for større billede

Edius fås både i en prisoverkommelig Pro-version og en dobbelt så dyr Workgroup-version.
Klik for større billede

Med lanceringen af Edius 9 forsvandt understøttelsen af Grass Valleys gode gamle HD Storm Plus ind/ud-kort – og dermed billedet på TV-skærmen. En prisoverkommelig erstatning er BlackMagic Intensity Pro 4K kortet til 1.400 kroner ex moms. Det klarer 4K HDMI ind/ud plus digital audio, analog audio og analog video ind/ud.
Klik for større billede

Fakta om Edius 9.30

Grass Valley lancerede Edius 9.30 på årets IBC udstilling i Amsterdam. Hvis man allerede har købt Edius 9, så er opgraderingen gratis. Men får følgende forbedringer:

 • "Closed caption display" gør det muligt at aktivere og deaktivere undertekster.
 • Visning af 50/60p tidskode, når man redigerer 50/60p materiale
 • RED Raw decoding GPU support accelererer redigeringen via grafikkortet
 • Mulighed for forbedret billedkvalitet i forbindelse med slow motion
 • Flere eksport-formater og hurtigere output
 • Farvede af sekvens- og klipmarkører giver bedre overblik over redigeringen
 • Understøtter videoformater fra nye videokameraer

  Yderligere information: www.Edius.net.


 • Læs også
  - Grass Valley klar
  med opgraderet Edius

  - Jeg kunne have klaret mig med
  det gamle I/O-kort

  > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+