Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Philips' salgstal
November 2018
Danskerne køber
større og bedre TV
I dag er TV på 55 tommer er den foretrukne størrelse, lyder det fra Henrik Kyhl, som er nordisk direktør for Philips TV.

– Det er de store skærme på 55 tommer og 65 tommer som rykker – og OLED-TV tager en stadig større andel, ligesom Smart TV efterhånden er blevet standard. Desuden er det den høje UHD-opløsning, som danskerne foretrækker.

Sådan opsummerer nordisk direktør for Philips TV, Henrik Kyhl, markedsudviklingen i Danmark over det seneste år.

– Der sælges stadig flest LED-skærme – men salget af OLED er, ifølge GfK, mere end fordoblet på et år, så det viser en klart voksende tendens. Forbrugerne er heller ikke i tvivl om, at det er et OLED-TV de kigger på i butikken: OLED giver helt tydeligt et bedre billede, og den gode billedkvalitet er efterspurgt af danskerne, siger Henrik Kyhl og tilføjer, at ser man på værdien af de solgte TV, så er OLED-salget fordoblet på et år.

Fire andre tendenser

 • Næsten ni ud af ti TV har Smart TV
 • Næsten otte ud af ti TV har UHD-opløsning
 • TV i HD Ready-opløsningen er stort set forsvundet fra markedet
 • Det buede TV var kun en parentes og findes slet ikke i statistikken længere.

  Forskellene på LED,
  LCD, QLED og OLED

  Det ses ofte, at der misinformeres om tre skærmteknologier, og det gør det jo ikke nemmere for forbrugerne at hitte rede i, hvad det handler om. De korte forklaringer er:

  LED/LCD: LCD står for Liquid Crystal Diode, og dette panel belyses bagfra af LED-dioder (Light Emitting Dioder). LED har været kendt i årtier, men var i mange år "kun" brugt i eksempelvis det røde lys, som fra 1960'erne viste, at stereoanlægget var tændt. Siden er LED forfinet i TV, ligesom mange lamper til inden- og udendørsbrug er med LED, som har et meget lavt strømforbrug.

  På et TV belyses panelet bagfra af LED-lys og det er muligt at styre lysstyrken i hver enkelt diode. Men da panelet ikke kan lukke helt af for lyset, får man et lidt mindre sortniveau end med OLED. Lyset fra det hvide LED-baglys omdannes til farver ved at der placeres et RGB-farvefilter foran LCD-panelet, så den enkelte pixel bliver rød, grøn eller blå. Og da LED'erne er små får man den sidegevinst, at TV'er bliver tyndt.

  QLED: Navnet minder ret meget om OLED – men det er en helt anden teknologi. Q står for Quantum, og QLED er Samsungs version af en LCD-skærm med LED baglys, hvor farverne dannes ved at man lægger et "Q-lag" med røde, grønne og blå nanokrystaller bag LCD-panelet. Det er så krystallerne som bestemmer, om den enkelte pixel skal være rød, grøn eller blå. Det gør at TV'et gengiver farverne bedre end med den traditionelle LCD-teknologi.

  OLED står for Organic Light Emitting Diode. Det er endnu ikke lykkedes at masseproducere store OLED-skærme, hvor den enkelte pixel udsender rødt, grønt eller blåt lys. Derfor anvender man i dag White-OLED, hvor alle pixels udsender hvidt lys, og hvor farverne skabes af et RGB-filter foran panelet, sådan som man kender det fra LCD-panelerne.

  Fordelen ved OLED-teknologien er, at der ikke kræves baglys, og at lyset fra den enkelte pixel kan styres helt ned til helt slukket. Det giver bedre sortniveau og det forstærker både klarheden i farverne og detaljerigdommen.

  Effektiv "billedmotor"

  For at få det fulde udbytte af OLED-teknologien kræves det dog også, at TV'et er udstyret med en effektiv "billedmotor". Philips' motor hedder P5, og den er bl.a. udviklet specielt til OLED-paneler. Derved sikres, at OLED-panelet får en meget bred farveskala.

  Gå tilbage


 • – Vores salgstal viser en markant fremgang for de store TV-skærme, siger Henrik Kyhl fra Philips TV. – Eksempelvis er salget af LCD-skærme på 55 tommer – 59 tommer på et år vokset fra 20% til 28%, og for OLED-skærme fra 74% til 79%.
  Klik for større billede

  Kinesiske TP Vision udvikler, producerer og markedsfører TV-apparater under Philips-varemærket i Europa, Rusland, Mellemøsten, Sydamerika, Indien og udvalgte lande i Asien/Stillehavsområdet. Mange af modellerne er udstyret med den karakteristiske Ambilight baggrundsbelysning.
  Klik for større billede

  > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+