Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Trådløs teknologi
Februar 2019
Vi har brug for 5G – eller...
Der er bred opbakning på Christiansborg og ude i kommunerne til, at vi skal have indført det lynhurtige, trådløse 5G netværk her i Danmark. Men der er også frygt for, at bærebølgerne og dermed teknologien er sundhedsskadelig.


Finn Nesgaard

– 5G vil blive op til 100 gange hurtigere end fjerde generation, 4G, siger energi-, forsynings- og klimaministerier Lars Christian Lilleholt (V). – Det vil betyde, at internettet kan bruges til en masse nye formål som for eksempel førerløse biler, droner og selvstyrende industri.

Det skal vi Danmark være de bedste til at udnytte, mener et enigt Folketing, som derfor vil sikre en smidigere udrulning af den nye teknologi end tidligere.

Aabenraa vil teste og afprøve

Også ude i kommunerne står man på spring for at indføre 5G. Det gælder f.eks. Aabenraa Kommune som allerede har en konkret handlingsplan.

– I efteråret 2018 vedtog byrådet en strategi, som skal gøre Padborg Transportcenter til et anerkendt sted at teste nye teknologier og systemer, siger borgmester Thomas Andresen. – Efter planen skal der i 2019 køres et testforløb, inden der i 2020 og 2021 anlægges en infrastruktur, hvor 5G-baserede teknologier implementeres i virksomheder og på Padborg Transportcenter.

– 5G-netværket kommer til at udgøre rygraden i fremtidens transportmateriel, lagerhuse og logistiksystemer. Det bliver lige så vitalt for transport- og logistikerhvervet, som motorveje og banestrækninger er det i dag, siger borgmesteren.

Menneskeeksperiment

Det er dog ikke alle, som er begejstrede for den nye trådløse teknologi. Og i EHS Foreningen, hvor bogstavforkortelsen står for Elctro Hyper Sensitive, mener man simpelthen, at 5G kan vise sig at være sundhedsskadelig.

– 5G er ikke blevet testet på nogen som helst måde. Ingen blåstempling, ingen godkendelse, ingen rapporter der bedyrer, at teknikken er sikker for mennesker, dyr og planter, hævder foreningens kontaktperson, Pernille Schriver.

– Et netop afsluttet amerikansk forskningsprojekt, NTP-studiet, har påvist lav fødselsvægt, DNA-skader, forstadier til kræft og kræft hos forsøgsdyr under påvirkning af frekvenser fra 2G og 3G. Undersøgelser viser også, at haletudser har 90% dødelighed, når de lever 140 m fra en mobilmast. Myrer mister orienteringsevnen og honningbier kan ikke finde hjem til boet efter at have været ude for at lede efter nektar og pollen, når de påvirkes af stråling fra trådløs teknologi.

Hvad med fibernet?

Man kan ikke sige, at det lyslederbaserede fibernet er et alternativ til det trådløse 5G, for det er to teknologier, som både supplerer og overlapper hinanden. Men på hjemmefronten har man mulighed for at erstatte de trådløse routere med kabeltilslutning af laptops og computere. Og ved at erstatte den kabelbaserede internettilslutning med lysledere kan man opnå en datakapacitet, som helt kan overflødiggøre antenne-TV.

Men dette ændrer jo ikke ved det faktum, at den trådløse teknologi er kommet for at blive. Og så må vi bare vente og se hvilke bivirkninger der følger med...


Gå tilbage


I efteråret 2018 vedtog byrådet i Aabenraa Kommune en datacenterstrategi, som sætter fokus på bl.a. 5G, og som skal gøre Padborg Transportcenter til et anerkendt sted at teste nye teknologier og systemer (foto Padborg Transportcenter).
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+