Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Test: RødeCaster Pro
Maj 2019
Radiostudiet
koster 4.820 kr
RødeCaster Pro er ikke bare en mikserpult, for den er specielt udviklet til optagelse af podcasts – med indtil fire mikrofoner, to telefonforbindelser, otte præindspillede lydsekvenser og mulighed for USB-forbindelse til en computer.


Finn Nesgaard

Der er jo oceaner af mikserpulte på markedet. Det er derfor ganske klogt af australske Røde ikke bare at udvikle en nem lille pult, men pult der er specielt egnet til optagelse af podcasts. Podcasting er nemlig – ifølge Røde – det hurtigst voksende medie på verdensmarkedet. Alene på iTunes er der over 1/2 mio leverandører af podcasts, fra store radiostationer til entusiastiske hjemmeproducenter. Her i Danmark har DR eksempelvis været på banen siden 2005. Og Radio 24syv er naturligvis også med.

Fordelen ved podcasts er, at man kan lytte til programmerne hvor man vil og når man vil – typisk via mobiltelefonen. Og at programmerne fra de leverandører, som man har tilmeldt sig, automatisk lander på ens computer eller telefon. Man slipper med andre ord for at tænde for radioen og høre noget tilfældigt. Tværtimod får man altid noget som har ens særlige interesse.

Det særlige ved RødeCaster Pro

Man kan så spørge, hvilke særlige krav der skal stilles til en podcast mikserpult?

Svaret er egentlig ikke så svært, i hvert fald ikke når man kigger i retning af Rødes løsning.

Her får man en pult med fire mikrofonindgange med hver sin fader og fire hovedtelefonudgange med hver sin styrkeknap. Man kan derfor have indtil fire personer i studiet, inklusive produceren, som både leder samtalen og styrer al teknikken. Og takket være hovedtelefonerne er der ikke nogen risiko for tilbagekoblingshyl.

Men der er faktisk mulighed for at tilslutte et sæt stereohøjttalere, hvis der skulle være brug for det.

Lydeffekter og musik

En god podcast indeholder ofte lydeffekter og baggrundsmusik. Med RødeCaster Pro kan det ikke være nemmere, for via otte store farvelysende knapper kan man aktivere og deaktivere lige så mange forvalgte lydindslag. Og når der er brug for det, så kan man såmænd også hente lyd fra en USB-tilsluttet computer.

Og telefoninterviews? Det er heller ikke noget problem, for man kan tilkoble indtil to smartphones via henholdsvis 3,5 mm TRRS og Bluetooth.

Berøringsfølsom skærm

De fleste indstillinger klares via pultens otte fadere med tilhørende lysende trykknapper, og lydniveauet kan ses på pultens 9,5 x 5,5 store farveskærm. Og da der er tale om en touch-skærm, så klares resten ved at bevæge sig rundt i skærmens menuer. F.eks. kan man indstille hvilken mikrofontype der er tilsluttet og om den skal have phantom power.

Men hvor gemmer man så podcast-optagelserne, tænker du måske.

Også her er det en ganske nemt, for RødeCaster Pro er ikke kun en mikser, det er også en recorder. Man skal bare stikke et MicroSD-kort ind i den, så er man kørende.

Man kan dog også lave optagelserne på en USB-tilsluttet computer, og her giver Rødes nyeste software mulighed for, at alle otte lydkanaler optages på hvert sit lydspor, så man kan lave miksningen efterfølgende. Men så bliver produktionsprocessen jo lidt besværlig, sådan som man kender det fra det "virkelige liv".

Brugsvejledning

Man kunne naturligvis frygte, at min helt igennem positive omtale af RødeCaster Pro i virkeligheden dækker over et produkt med en voldsomt omfattende brugsvejledning, for mikseren rummer jo ganske mange funktioner. Men tro mig: Jeg snyder dig ikke. Faktisk følger der så godt som ingen brugsvejledning med – kun tre store hvide papplader, som lige nøjagtigt kan være i mikseres emballage, og som endda indeholder teksterne på otte sprog inklusive engelsk, tysk og fransk.

Den bedste brugsvejledning får man faktisk på Rødes hjemmeside, hvor teknikeren Ryan forklarer og demonstrerer det meste via ni videoer på hver 1-2 minutter. Men der findes naturligvis også testvideoer på nettet, hvor det er ikke-Røde-ansatte, som fortæller om deres erfaringer med RødeCaster Pro.

Videoerne med Ryan kan ses via den danske importørs hjemmeside. www.scsound.dk.

Og så lige til sidst en indrømmelse fra min side:

Jeg skriver i overskriften, at radiostudiet koster 4.820 kr – men det er kun selve mikseren, man får for den pris. Dertil skal naturligvis lægges mikrofoner, stativer, hovedtelefoner, MicroSD kort, smartphones, computer og hvad man ellers får brug for. Og man skal jo have et (studie)lokale at lave optagelserne i.

Men prisen på 4.820 kr er inklusive moms!

Gå tilbage


RødeCaster Pro en kompakt lydmikser, som er udviklet specielt til produktion af podcasts. Prisen er 4.820 kr inklusive moms. Men der skal naturligvis også investeres i bl.a. mikrofoner, hovedtelefoner, kabler og stativer, inden man har et komplet podcast-studie oppe at køre.
Klik for større billede

På bagsiden er der tilslutning for fire XLR-mikrofoner, fire hovedtelefoner, et sæt stereohøjttalere, smartphone og computer. Og så kan man indsætte et MicroSD hukommelseskort til lagring af podcast-optagelserne.
Klik for større billede

Grundopsætningen af podcast-pulten sker via den berøringsfølsomme farveskærm. Men ellers klares det hele via pultens fadere og oplyste betjeningsknapper.
Klik for større billede

Læs også
- Test: Røde Podmic: Kiloprisen er lav
> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+