Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Corona-krisen
marts 2020
Opgraderingen til
DVB-T2 udskydes...
Det var egentlig meningen, at den mastebaserede tv-transmission skulle omlægges og opgraderes ved udgangen af marts. Men for at undgå, at folk mister tv-signalet under corona-krisen, så er det nu udskudt til 2. juni.

Op til 150.000 danskere stod til at miste tv-signalet den 31. marts, hvis ikke de havde nået at anskaffe sig det rigtige modtageudstyr. Efter planen skulle DR og Boxer nemlig begynde at sende antenne-tv på nogle nye frekvenser, fordi de nuværende tv-frekvenser skal stilles til rådighed for mobilselskaberne. Derved kan de forbedre dækningen med mobilt bredbånd i særligt yderområderne.

Samtidig med frekvensomlægningen opgraderes tv-signalet fra DVB-T til DVB-T2, og det vil ramme ca. 150.000 med gamle tv-modtagere, som ikke kan håndtere det opgraderede signal.

Nu har Kulturministeriet sammen med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet imidlertid fundet en løsning, så lukningen af antenne-tv-signalerne kan udskydes til 2. juni 2020. De berørte mobilselskaber har nemlig accepteret at vente godt to måneder, inden de tager tv-frekvenserne i brug, ligesom DR og Boxer har accepteret at udskyde overgangen til de nye signaler.

Velvilje i branchen

– Jeg er glad for den store velvilje vi har mødt i branchen mht. at udskyde omlægningen af antenne-tv-signalerne, så derved at undgå, at nogen oplever, at deres fjernsyn går i sort ved udgangen af marts, siger kulturminister Joy Mogensen. – Tv'et er for mange – især de ældre – den væsentligste kilde til information og underholdning, og vi skal passe ekstra godt på vores ældre i denne tid.

– Jeg vil nu hurtigst muligt fremsætte forslag til ændring af radio- og fjernsynsloven, så vi får den fornødne hjemmel til at udskyde lukningen. Teleselskaberne er gået med til at udskyde til 2. juni, og jeg vil samtidig kraftigt opfordre alle antenne-tv-seere til i den mellemliggende tid at undersøge, om de kan blive berørt af lukningen – f.eks. ved at gå ind på www.sortsignal.dk.

Hvorfor opgradere til DVB-T2?

Der har været en hel del medieomtale af frekvensomlægningen, bl.a. fra kulturministeriet, men der har manglet en forklaring på, hvorfor man opgraderer til DVB-T2, og man derved skaber problemer for de 150.000 seere. Heldigvis har vi Radiohistorisk Forening Ringsted, som i sit medlemsblad Radioten giver følgende forklaring:

I 2009 gik Danmark over til Digital TV. Efter nabolandsaftale rådede vi over 6 MUX. Signalerne sendtes i DVB-T-norm, med 5 TV-kanaler pr. mux. DR HD lanceredes fra starten. BOXER vandt koncessionen på betalings-TV og DVB-T-norm.

I 2012 skiftedes fra MPEG-2 til MPEG-4. Dermed kunne kapacitetskravet for udsendelse af en HD-kanal i ordentlig kvalitet halveres.

TV 2 blev en betalingskanal og indførte HD-TV efter DVB-T2-normen, som yderligere øgede data-kapaciteten.

I 2020 betyder ny lovgivning at den øverste del af UHF-båndet fra 694-790 MHz nu skal bruges til mobiltjenesterne 4G/5G.

DR mister derved den ene af sine to MUX, og er derfor nødsaget til at skifte til DVB-T2 for at have kapacitet nok til sine resterende kanaler, samt TV2-regioner, folketingskanalen og Lokal-tv/tegnsprogskanalen.

Det betyder, at en del af de godt 200.000 danske husstande med egen antenne skal have ny BOX eller et nyt TV.

Få info om Radiohistorisk Forening Ringsted og om hvordan man kan komme til at modtage foreningens medlemsblad på www.radiomuseum.dk.

Gå tilbage


I det seneste nummer af Radiohistorisk Forenings medlemsblad får man en længe ventet forklaring på, hvorfor det er nødvendigt at opgradere fra DVB-T til DVB-T2. Hvis man efter omlægningen fortsat vil bruge sit over otte år gamle fjernsyn, så skal det udbygges med en modtagerboks til ca. 400 kroner.
Klik for større billede

Fakta om signalomlægningen

Lukningen af antennesignalerne sker på baggrund af en bred politisk aftale om en vækstplan for digitalisering i Danmark, som blev indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti i februar 2015.

Et af elementerne i planen er, at 700 MHz frekvensbåndet, der i dag benyttes til udsendelse af antenne tv, i stedet skal anvendes til mobilt bredbånd (5G). Det har Danmark forpligtet sig til internationalt.

Lukningen af antennesignalet medfører, at en række husstande ikke vil kunne modtage tv-signal på deres eksisterende apparater. Kulturministeriet har estimeret, at omkring 150.000 danskere risikerer at blive berørt. Kulturministeriet har stået for en kampagne, som skal informere antenne-tv-seere om overgangen til det nye tv-signal. Læs mere om kampagnen her: www.sortsignal.dk. --- Boks slut --- Boks slut --- Boks slut ---


> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+