Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Corona-krisen
marts 2020
Radiomuseet forbereder
ny udstilling, men...
Ringsted Radiomuseum er på vej med en ny udstilling, som har fokus på den danske radioproduktion under besættelsen. Men også her har corona-krisen sat en stopper for arbejdet. Og sådan en udstilling kræver en stor indsats...

– Vi har måttet lukke Ringsted Radiomuseum for alle aktiviteter med flere personer, siger museets leder, Bjarne Dahlin Nielsen. – Det betyder stop for opbygningen af vores nye udstilling. Men da vi har været i gang med denne opgave ved vore mødeaftener om mandagen, så er vi heldigvis nået ret langt. Og vi nåede også at gennemføre to lørdagssamlinger, hvor henholdsvis seks og 12 medlemmer deltog.

De fem forbandede år

Særudstillingen "De fem forbandede år" er således klargjort med 10 apparater, heraf 2 fungerende. Det drejer sig om en fin HMV-rejsegrammofon fra 1932, samt statsminister Staunings Tandberg Sølvsuper fra 1936.

– Besættelsen illustreres ved de restriktioner, som hurtigt blev indført overfor befolkningen: Krav om mørkelægning, rationering af elforbrug, rationeringsmærker til indkøb af dagligvarer, indførelse af erstatningsvarer for kaffe, tekstiler mv., siger Bjarne Dahlin Nielsen.

– I montrerne på gangområdet er vi nået langt med opstilling af apparater i relation til nødproduktionen på de danske radiofabrikker. Det viste sig nemlig hurtigt, at radiorør blev en mangelvare, og produktionen gik derfor ned for langt de fleste. I den forbindelse udstiller vi bl.a. Oxytron radiorør og Capitol radioer, som udelukkende indeholder danske komponenter. Vi viser også udklip fra Erik Rørbæk Madsens-bog om B&O under den tyske besættelse, samt produkter fra 1940-47.

200-året for elektromagnetismen

I år vil Ringsted Radiomuseum også sætte fokus på en række jubilæer: Indledning: 200-året for H.C. Ørsteds påvisning af elektromagnetismen. Indledning: 100-året for museets ældste selvbyggerradio. Indledning: 70-året for den første demonstration af TV i Danmark – det var i Forum. Indledning: 60-året for Beogram-1000-modellen med SP1/2 – den første stereopickup i Europa. Indledning: 60-året for Beolit 607 – den første FM-transistorradio i Danmark. Indledning: 50-året for DR's indførelse af farve-TV.

Åbningsdagen...

Den traditionelle indvielse af årets udstilling på Ringsted Radiomuseum var fastsat til søndag den 19. april, men den har museumsledelsen valgt at aflyse, fordi landet er lukket ned til foreløbig den 12. april. Og under alle omstændigheder vil det være umuligt at få det resterende arbejde klaret på kun en uge.

– Men vi er trods alt kommet så langt med den nye udstilling, at vi håber at kunne realisere almindelig åbning senere i år på Radiomuseets vanlige åbningsdage, slutter Bjarne Dahlin Nielsen.

Følg situationen på www.radiomuseum.dk.

Gå tilbage


"De fem forbandede år" er titlen på den næste særudstilling på Ringsted Radiomuseum – med mørkelægningsgardiner og radioer, som udelukkende indeholder dansk fremstillede komponenter. Men corona-krisen forsinker projektet...
Klik for større billede

Radiomuseet vil også markere en hel stribe tekniske jubilæer. F.eks. er det 200 år siden, at H.C. Ørsted påviste elektromagnetismen og det er 50 år siden, at DR begyndte at sende farve-TV.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+