Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Stumfilmens danske superstjerne
Oktober 2020
Vi må ikke
glemme 'Die Asta'
Danmarks måske største filmstjerne, Asta Nielsen, får sin egen udstilling på Kunstmuseum Brandts i Odense i samarbejde med Filminstituttet.

Den 30. oktober slog Kunstmuseum Brandts dørene op til udstillingen "Die Asta – Stumfilmens danske superstjerne" om Asta Nielsen og hendes filmkarriere fra debuten "Afgrunden" i 1910 og op gennem 1920'erne til hendes sidste film i 1932. Udstillingens fokus er på kunstneren frem for personen Asta, og den lægger vægt på en sanselig oplevelse i stedet for et mere traditionelt kunstnerportræt.

Asta Nielsen i 2020

Til trods for at Asta Nielsen havde sin storhedstid for godt 100 år siden, er hun ifølge Madeleine Schlawitz, billedarkivar hos Filminstituttet, i dag mere relevant end nogensinde før:

– Et af Filminstituttets primære formål med udstillingen er at hjælpe Asta med at generobre den rolle, som både vi og Brandts mener er hendes: Som en af verdens største stumfilmstjerner, siger Madeleine Schlawitz.

– Efter sin tid i Tyskland i 10'erne og 20'erne vendte Asta Nielsen tilbage til Danmark i 1937 og havde svært ved at bevare sin stjernestatus. Jeg håber, at det med denne udstilling vil lykkes for os at pille det lidt patetiske eftermæle af Asta og få hende frem på scenen i al sin stråleglans, så folk kan genopdage hende – specielt set i lyset af det fokus på 20'ernes Berlin, der er kommet med tv-serien "Babylon Berlin", hvor karakteren Betty Winter minder meget om Asta Nielsen. Det giver hende en nutidig relevans.

– Mange ved nogenlunde, hvem Asta Nielsen er, men de færreste ved, hvor sej og moderne hun var, og hvor relevant hun stadig er. Det er det, vi rigtig gerne vil fortælle med udstillingen, siger Madeleine Schlawitz.

Kunstmuseum Brandts i Odense

Udstillingen er etableret på Kunstmuseum Brandts i Odense og den er produceret i tæt samarbejde med Det Danske Filminstitut. I forbindelse med udstillingen har Bjørn Svin komponeret ny musik, som vil akkompagnere filmene, når de bliver vist.

Udstillingen "Die Asta – Stumfilmens danske superstjerne" åbnede den 30. oktober og den kan ses helt frem til 15. august 2021.

Gå tilbage


Ifølge Madeleine Schlawitz var Asta Nielsen altid forud for sin tid. Hendes spillestil var naturalistisk, hvor andre havde store armbevægelser på lærredet. Hun havde intet eksplicit ønske om at være foregangskvinde. Hun gjorde tilsyneladende bare det, hun ville. Her ses hun i "Engelein" fra 1914 (foto Det Danske Filminstitut).
Klik for større billede

Fakta om Asta Nielsen

Asta Sophie Amalie Nielsen (også kaldet Die Asta) er født den 11. september 1881 i København og døde den 25. maj 1972 på Frederiksberg.

 • Hun var en af stumfilmtidens største stjerner og stumfilmens første sexsymboler.
 • Asta gav aldrig køb på sin karriere.
 • Hun lavede sit eget filmselskab, Art Film, for at indspille "Hamlet". Skulle hun spille Ophelia? Nej, hun var selvfølgelig Hamlet.
 • Kvinder som Sandra Bullock og Reese Witherspoon bliver hyldet for at producere og skrive hovedroller til sig selv. Men det gjorde Asta Nielsen altså for 100 år siden...
 • Udstillingen om verdens første filmstjerne er et resultat af et tæt samarbejde mellem Kunstmuseum Brandts og Det Dansk Filminstitut.
 • Målet har været at skabe en udstilling, der adskiller sig fra mere traditionelle kulturhistoriske udstillinger.
 • Filminstituttets streamingsite stumfilm.dk bringer i øjeblikket et tema om Asta Nielsen under navnet "Asta Nielsen – #Bosslady".


 • > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+